Bună ziua!
Aş dori să vă supun atenţiei o problemă: avansarea în grade profesionale în cadrul instituţiilor bugetare. Lucrez ca muzeograf în cadrul unui muzeu judeţean şi am o vechime de 7 ani. Sunt muzeograf grad profesional II din septembrie 2003. În iunie 2009 am făcut cerere de promovare într-un grad profesional superior(I) motivând solicitarea mea cu rezultatele activităţii mele din ultimii 6 ani. Mi s-a răspuns (cu o întârziere de peste 30 de zile:D) că nu pot fi promovat invocându-se diverse motive (sancţiune în ianuarie cu avertisment scris, întrucât contestasem unele prevederi ale fişei postului neconforme cu statutul şi funcţia de muzeograf, neterminarea unui curs de perfecţionare şi invocarea art. 7 al O.U.G. 10 /2008, valabilă şi în 2009, conform O.U.G. 41/2009). Am înaintat conducerii o contestaţie în care argumentam şi demonstram că promovările în cadrul instituţiei sunt arbitrare, criteriile de promovare neregăsindu-se nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare, nici în Contractul colectiv de muncă, sau în vreun alt document oficial, aşa cum prevede H.G. 281/1993, Anexa 12, art. 12, alin.(3). În decembrie am făcut o nouă cerere de promovare întrucât între timp absolvisem respectivul curs, primisem şi fişa de evaluare a performanţelor mele profesionale în care fusesem notat cu punctaj maxim, însă şi de data asta mi s-a refuzat cererea, invocându-se , de data asta, art. 35 din Legea 330/2009 a salarizării unitare, spunându-mi-se să revin după aprobarea bugetului pe 2010. Trebuie să mai menţionez că atât în 2008, cât şi în 2009, o serie de persoane de nespecialitate din cadrul muzeului au beneficiat de promovări, ba mai mult s-au făcut chiar angajări, contrar aceleiaşi O.G.10 / 2008 care îmi era invocată mie. Cireaşa de pe tort e că tot în decembrie unele dintre colegele mele au fost promovate de la studii medii la studii superioare ca urmare a absolvirii diverselor facultăţi de la Spiru Haret, în frunte cu şefa serviciului Resurse umane. O altă dovadă a rea-voinţei este faptul că în cadrul altor instituţii aflate în subordinea Consiliului judeţean (ordonatorul de credite) s-au făcut promovări şi în grade profesionale, nu numai de la studii medii la studii superioare!
ªtiu că am scris foarte mult, îmi cer scuze pentru asta, dar am încercat pe cât posibil să sintetizez situaţia şi să anticipez eventualele întrebări care le-aş fi primit. În concluzie: nu am de gând să aştept aprobarea bugetului pe 2010 (din experienţa anilor trecuţi asta ar fi pe undeva prin martie) pentru a reveni cu cererea mea întrucât ştiu de pe acum că nu se va aproba. De aceea vă rog să-mi daţi un sfat în legătură cu această situaţie în care mă aflu, eventual căror instituţii mă pot adresa. Poate că ar fi bine să menţionez că salariul meu net este de 868 lei pe lună (asta până să ni se taie 15 % :D) iar al altor persoane de nespecialitate, inclusiv al unora cu studii medii, este de 1500-1700 net. Cam asta este România minunată, cea care în cadrul instituţiilor de profil personalul de specialitate este şi cel mai puţin numeric şi cel mai prost plătit...
Vă mulţumesc şi aştept răspunsurile dumneavoastră!
Vor sa pleci! De ce ii deranjezi? Cred ca peste oarecare timp vei afla, cum am aflat si eu, ca umflarea salariilor celorlalti nu a fost gratuita. Ei sunt santajabili cu ceva iar tu nu. In fisa postului era ceva ce nu puteai face? O gestiune cumva?