avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... acord intre state
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

acord intre state

Buna seara!...am sa incerc sa fiu scurta.....am lucrat in tara 11,,,,dupa care 8 ani in italia ....din care numai 5 cu acte!!,,,,as dori sa stiu daca la momentul pensionarii..(.daca o sa mai ajung.....)...anii din italia se vor pune la socoteala??/.........acum as vrea sa cotizez din nou la casa de pensii!!.ce acte sunt necesare ??........multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 17:30, 11 Ianuarie 2010
Din pacate legislatia in vigoare nu permite asa ceva.
La varsta legala de pensionare ( poate chiar anticipata) din Italia veti merge acolo si va veti face actele pentru pensie corespunzatoare stagiului de cotizare ( 5 ani).
Aici daca nu munciti legal, puteti sa va platiti singura vechimea. Faceti un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii. Mergeti la Camera Muncii de care apartineti ( din circumscriptia domiciliului), completati 2 exemplare dintr-un formular si copia dupa buletin ( carte de identitate). Suma minima asigurata este 600 lei si cuantumul taxei lunare este 188 lei.
Succes!
adutescu:
1. S-au mai produs niste modificari in legislatie, in 2009:
2. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
3. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
4. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
5. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
6. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
@tudorvaleriu
Referitor la suma minima, ca banuiesc ca aici doriti sa ma corectati, aveti dreptate. Dar, la Casa de pensii din Constanta, la intocmirea unui contract de asigurare sociala, ti se recomanda suma minima de 600 lei, in sensul in care modelul dupa care se completeaza formularul are suma aceasta trecuta, iar functionarul de la ghiseu nu iti primeste actele completate cu mai putin. Asa ca optiunea e obligatorie :)
adutescu:
S-ar putea sa se fi primit indicatii de la Centru pentru a se face totul in scopul incasarii unor sume mai mari de bani.
Cam asa se procedeaza si la Somaj: sa respingi cat mai multe dosare pentru a face cat mai putine plati.
Recomandarea devine obligatorie si rugamintea ordin.
Frumos, nu?
Veti beneficia, la stabilirea drepturilor de pensie, de stagiile realizate in Italia si pentru care s-au achitat contributiile, conform dispozitiilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
"Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte."
Intre statul roman si cel italian a fost incheiat un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale.

In vederea depunerii cererii de pensionare, va trebui sa indicati toate informatiile referitoare la realizarea perioadelor de asigurare sau echivalente, atat in Romania, cat si in alte state membre.
Daca veti solicita drepturi de pensie din Romania, veti depune la casa teritoriala de pensii cererea referitoare la stabilirea drepturilor de pensie ca urmare a desfasurarii activitatii profesionale pe teritoriul mai multor state membre, impreuna cu documente de identitate si acte referitoare la cariera de asigurat si veti completa formularul E 207 RO.
Casa teritoriala de pensii din Romania transmite cererea si documentele organismului de legatura din Statul membru in care persoana a fost asigurata ultima oara, impreuna cu formularul E 001 RO.

Daca doriti sa va completati venitul asigurat, puteti incheia cu casa de pensii un contract de asigurare sociala. Acesta produce efecte de la data inregistrarii lui la casa teritoriala de pensii, nu retroactiv.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asigurare pensie ContSters48919 ContSters48919 Plata lunara a unei contributii pentru pensie este de 31,3 % pentru conditii normale de munca si suma minima asigurata este de 1/4 din salariul mediu pe tara ... (vezi toată discuția)
Pensionare italia ( intrebarile sunt puse de mai multe doamne care muncesc in it daca puteti va rog dati o mana :d) ConstantinAlexrandru ConstantinAlexrandru A-Se percepe comision pentru anii lucrati in Italia? B-Cati ani trebuie sa lucrezi si la ce varsta pot lua pensie de Italia? C-Se poate o persoana cu ... (vezi toată discuția)
Contributii la sistemul de pensii de stat ContSters117133 ContSters117133 prietena mea a contribuit la sistemul de pensii de stat 15 ani. Acum lucreaza in Italia, cu contract, si ar vrea sa contribuie la asigurarile de pensie, pentru ... (vezi toată discuția)