avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se poate demonstra vina in cazul unui atac pe ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se poate demonstra vina in cazul unui atac pe strada atunci cand martorii nu vor sa depuna marturie?

Salutari,

Primul meu post, multumiri anticipate pentru raspunsuri.
Am fost atacat pe strada de o persoana cunoscuta, care a incercat in felul asta sa ma intimideze deoarece am aflat niste lucruri compromitatoare despre ea.
De fatza au fost intamplator doi martori (un cuplu), care insa au refuzat sa vina ca martori in cazul uui proces, deoarece ei sunt cunostine comune, atat mie cat si atacatorului.

Cum pot proceda in cazul unui proces, daca martorii vor sa ramana neutri?

Precizez ca in urma atacului am avut mana in ghips 7 zile si inca 7 zile in fasha elastica. Am fishele de la spital (nu am fost internat), radiografia si constatarea Institutului de Medicina Legala.

Reivian

PS: Daca am postat gresit subiectul, va rog sa-l mutati la categoria potrivita.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 15:10, 12 Ianuarie 2010
Se poate efectua o cercetare la fata locului.(poate exista obiecte/urme care apartin faptuitorului ).

De asemenea , in prezenta invinuitului /inculpatului (trebuie sa se fi inceput urmarirea penala ) , se poate proceda la reconstituire.

Cat despre martori , declaratia acestora are cea mai mare forta juridica probanta (nefiind coroborata cu alte mijloace de proba, cu exceptia situatiei cand sunt audiati prin mijloace speciale , asa incat sa le fie protejata identitatea ).
In caz ca vor refuza sa participe la efectuarea actului justitiar , pot fi sanctionati cu o amenda si adusi cu mandat .(aflarea adevarului nu poate fi impiedica de simpla dorinta , nejustificata , de a relata imprejurari ce tin de justa solutionare a cauzei ).

Acestia pot fi confruntati, in caz ca afirmatiile lor sunt contradictorii
.Succes.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara! Referitor la intrebarea dumneavoastra privind alte mijloace de proba, codul de procedura penala stabileste prin disp. art. 64 care sunt mijloacele de proba acceptate: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele.
In marea majoritate a infractiunilor de genul celei despre care ne-ati relatat, situatia de fapt este probata prin declaratiile martorilor. Martorii au o obligatie legala de prezentare precum si obligatia de a relata adevarul, dar acestia, pot foarte bine sa afirme ca nu isi amintesc nimic, situatie care lipseste de eficienta dispozitiile legale privind obligatiile martorilor;)!
Desigur, nu sunt excluse alte mijloace de proba, cu conditia ca acestea sa existe; (inregistrari videu, foto).
In alta ordine de idei, chestiunea nu este ridicola din punct de vedere legislativ si nici nu trebuie sa umblam in grupuri organizate de martori In lipsa unor astfel de prevederi legale, o simpla afirmatie a unei persoane (necoroborata cu alte mijloace de proba) ar fi apta sa transforme un om onest intr-un infractor;)

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Indiferent de pozitia martorilor si eu cred ca trebuie sa insistati in audierea martorilor,existand posibilitatea aducerii lor cu mandate de aducere ,in cazuul in care refuza sa de a curs citarii la cercetari.
Si eu cred ca si distinsa d0-na avocat,ca o reconstituiore a faptei,poate fi utila si pertinenta in stabilirea starii de fapt .
De asemenea nu este de neglijat eventualitatea gasirii unor inregistrari.
Georgeyan a scris:
Pt domnul/doamna ,,revivian,, puteti detalia putin problema?
imprejurarile in care au avut loc/ faptul in sine ..samd.?

Genul masculin B-)

Detaliat... Pesoana care m-a atacat mi-a fost colaborator cativa ani. Cand a reusit sa isi creasca firma destul de mult si a ajuns mai sus decat mine si mai plin de bani a inceput sa imi puna piedici, ca sa "scape de concurenta".
O perioada am mers in paralel fara sa ne intersectam, ulterior insa am aflat de niste ilegalitati pe care le-a facut in perioada in care colaboram cu el si care, daca ar fi date in vileag, l-ar costa mult de tot, poate chiar libertatea.

Precizez ca a fost doar o colaborare intre firme, nu mi-a fost niciodata angajat.

Simtindu-se "amenintat" de faptul ca am aflat acele lucruri compromitatoare, a procedat la intimidare. M-a surprins intr-o zi singur pe strada si m-a atacat, provocandu-mi o fractura. Decizia lui a fost probabil spontana, deoarece alaturi de el mai erau pe strada doua persoane, cunostinte comune, care insa vor sa pastreze neutralitatea, deoarece au de castigat din colaborarea cu ambele parti.

Am fost la spital, am avut nevoie de ghips, am constarile lor, am luat certificat de la INML. Am depus plangere la Politie (inutil, deoarece Politia n-a reactionat decat cu "o sa va contactam noi").

Intre timp insa agresorul a depus si el plangere la Politie pe motiv ca l-am "calomniat" (am postat escrocheria pe care a facut-o pe niste forumuri pe care le viziteaza si partenerii lui de afaceri).

Reivian

PS: Am verificat strada pe care s-a produs incidentul, nu sunt camere de luat vederi in acea zona.
Scoateti certificat medico-legal,daca nu au trecut 60 de zile de la comiterea faptei,formulati planegere in scris si martorii vor fi citati de catre cei in drept ,indiferent de opozitia lor , pentru ca din punct de vedere procedural exista mijloacea necesare pentru a fi obligati sa depuna marturie si mai exista si infractiunea de marturie mincinoasa conf.art.260 c.pen
Singura problema ar fi daca acestia vor arata ca nu isi aduc aminte exact cele petrecute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare ... un rasp v-as ruga mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro [/b]Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video faniqastefan faniqastefan Buna ziua Intentionez sa instalez o camera de supraveghere video pentru locul unde parchez autoturismul personal, in urma deselor acte de vandalism din zona, ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea video din masina - proba in caz accident farkerr farkerr inregistrarea provenita de la o camera video amplasata in interiorul masinii constituie proba in cazul unui accident ? (vezi toată discuția)