avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, cu cat se indexeaza in 2010 ajutorul de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, cu cat se indexeaza in 2010 ajutorul de somaj?

Cu cat se indexeaza in 2010 ajutorul de somaj pentru someri aflati in plata.
Deci, am ajutorul de somaj 530 lei, cat voi avea in 2010? Unii zic ca se indexeaza cu rata inflatiei.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
Lilicaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 09:09, 13 Ianuarie 2010
Nu va suporta indexari, suma pe care ati primit-o la inceputul acordarii drepturilor o veti primi pana la sfarsitul perioadei.
Indemnizatia de somaj se va modifica numai daca se modifica salariul minim brut lunar pe tara, care in prezent este de 600 lei.
Iar acest salariu minim se schimba prin hotarare de guvern. Deocamdata sunt doar discutii, sndicatele cer marirea, patronatele nu o accepta...
Daca se va schima salariul minim cu siguranta veti auzi la stiri.
Am sunat la oficiul juridic la AJOFM Bucuresti, sector 2 si au spus ca se indexeaza apoi a inchis fara sa apuc sa mai scot un cuvant.
Grace_r, eu stiu ca nu mai exista legatura intre salariul minim si ajutorul de somaj. Nu ar mai trebui sa se indexeze odata cu salariul minim. Ar trebui sa se indexeze odata cu ajutoarele sociale.
Furtuna intr-un pahar cu apa. Pana una alta legea 76/2002 e in vigoare, iar art. 39 prevede clar:
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Ca urmare, chiar daca salariul minim pe economie sufera modificari, indemnizatia de somaj ramane neschimbata. Si nu scriu din auzite ci din prevederile legale in vigoare.

Alte discuții în legătură

Somaj ContSters155247 ContSters155247 Buna dimineata! Sunt somera si somajul meu este de 539 lei. Intrebarea este: este posibil ca in urma cresterii salariului minim pe economie sa creasca si ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj rabina rabina buna seara, tocmai mi-am depus dosarul pentru somaj si inca am dileme raportate la calculul ajutorului de somaj, deoarece am auzit mai multe variante. as ... (vezi toată discuția)