avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Tatal meu a decedat in septembrie 2020 si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Tatal meu a decedat in septembrie 2020 si doresc sa ...

Buna ziua. Tatal meu a decedat in septembrie 2020 si doresc sa fac succesiunea. Problema este ca notariatul spune ca nu poate sa lucreze dosarul pentru ca lipseste o chitanta.
Concret, in anul 1996, cu ocazia vanzarii la preturi aproape simbolice a apartamentelor in care oamenii locuiau de multi ani cu chirie, tatal meu a primit de la intreprinderea la care lucra, prin contract de vanzare-cumparare, apartamentul in care locuia de 20 de ani, cu suma de cca 1 milion de lei (salariul sau fiind de cca 250.000 lei/luna). Conform contractului de V/C, jumatate din suma s-a achitat la semnarea contractului, iar cealalta jumatate urmand a fi achitata in 2 transe in termen de cca 3 luni. Ceea ce parintii mei au si facut, fireste. Printre actele lasate de parinti (intre timp si mama a decedat), am gasit factura cu suma de achitat, datata cu ziua contractului V/C, de asemenea instiintarea pentru impozitare, datata 5 luni mai taziu, insa nu am gasit chitanta/chitante doveditoare ptr achitarea sumei din contractul de V/C.
Am cautat in arhivele intreprinderii vanzatoare si nu am gasit vreo dovada/chitanta referitoare la achitarea apartamentului (lucru firesc intrucat actele fiscale se pastreaza doar 10 ani). De asemenea, m-am adresat Oficiului de Cadastru, care ar fi trebuit sa aiba o copie a acelei chitante, din pacate locuinta nu a avut certificat cadastral. M-am adresat si la Oficiul pentru Impozite si Taxe, unde mi s-a spus ca de regula ei nu cer astfel de chitante ci doar copie dupa contractul V/C, insa pot face o cerere sa caute in arhive in caz ca ar exista (operatiune de durata si cu sanse minime de succes).
Rugamintea mea catre dvs este daca imi puteti da o solutie de rezolvare a situatiei. Mentionez ca locuinta a fost 100% achitata la termenele prevazute, nu au existat litigii, contestari din partea cuiva cu privire la proprietarul sau, si nici datorii, intarzieri la plata impozitelor, facturilor etc.
Cei doi notari cu care am incercat sa lucrez succesiunea nu au putut sa-mi dea o solutie pana acum, cerandu-mi sa caut sa fac cumva dovada achitarii integrale a apartamentului, altfel neavand cum sa lucreze dosarul.
Va multumesc!
Serban Gabriel

Alte discuții în legătură

Buna ziua! parintii mei au achizitionat in 1991, cu plata in ... C.L. C.L. Buna ziua! Parintii mei au achizitionat in 1991, cu plata in rate, apartamentul in care locuiau deja (mentionez ca apartamentul era locuinta de serviciu, ... (vezi toată discuția)
Lipsa adeverinta imobil achitat integral. probleme cadastru, carte funciara robertnst robertnst Buna seara, Se da urmatoarea speta: Am un contract de vanzare-cumparare realizat intre mine si o societate comerciala, pentru un imobil, datat in 1998 la ... (vezi toată discuția)
Succesiune in dezbatere MariaBalasa MariaBalasa Succesiunea este in dezbatere. Sunt trei mostenitori, se face dezbatere dupa ambii parinti. Unul a decedat acum 15 ani, celalalt anul trecut. Printre bunuri ... (vezi toată discuția)