avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune in dezbatere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune in dezbatere

Succesiunea este in dezbatere. Sunt trei mostenitori, se face dezbatere dupa ambii parinti. Unul a decedat acum 15 ani, celalalt anul trecut. Printre bunuri este un apartament achizitionat de parinti impreuna cu unul dintre copii ca garant platitor. La decesul primului parinte apartamentul nu era achitat integral. Intrebare: apartamentul revine automat celui care a fost garant platitor? Nu se ia in considerare ca nu era achitat integral? Procesul decurge ca si cum apartamentul nu mai intra in discutie ... Copilul care a fost garant platitor a deschis succesiunea la judecatorie, a achitat o taxa substantiala si nici nu vrea sa auda de sulte, iar cheltuielile de judecata, respectiv taxa platita vrea s- o imparta in trei. Are dreptate?
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 03:10, 10 Septembrie 2012
Pe actul de proprietate al apartamentului era trecut si copilul care era garant platitor?

Daca raspunsul la aceasta intrebare este "NU" atunci acest apartament este bun comun al parintilor si deci trebuie introdus la masa succesorala.

Daca raspunsul la aceasta intrebare este "DA" atunci trebuie vazut care este cota ce o detine din apartament, prin contract, copilul garant platitor, aceasta se scade, iar restul cotelor ce apartineau parintilor decedati se vor aduce la masa succesorala.
Imi pare rau, insa notiunea ”garant platitor” nu are nici o legatura cu propritarii aartamentului. In cazul unor astfel de contracte, mentionarea acestuia in contract era numai o posibilitate de recuperare a sumelor datorate de la garant. Din punctul meu de vedere, desi intrebarea nu ofera detalii importante, situatia se poate prezenta astfel:
1. Parintii decedati au achitat pana la deces pretul apartamentului si atunci garantul platitor nu are nici un drept special;
2.Pretul nu a fost achitat pana la deces de catre parinti, iar dupa deces garantul platitor a achitat ratele. In aceste conditii garantul platitor are fata de succesiune un drept de creanta, pentru care poate cere inscrirea in pasivul succesiunii - atentie acest drept de creanta fata de succesiune este prescriptibil extinctiv - 3 ani.
Multumesc pentru raspunsuri. Incerc sa dau detalii suficiente.
Titlul de proprietate nu exista, imobilul nu este intabulat sau cel putin la dosar nu exista extras de carte funciara.
S- a facut cumpararea de la AGCL in martie 1992, cu plata in rate tot la AGCL- ul local. Durata contractului de imprumut ( plata in rate) a fost prevazuta a fi de 4 ani, dar in 1995 apare ( intr- o adeverinta de la AGCL) ca achitat integral.
Am vazut acum documentele, iar pe contractul de imprumut nu figureaza niciun girant platitor, deci foarte probabil ca parintii si- au platit singuri ratele.
Contractul de vanzare- cumparare, ca si Contractul de imprumut ( se facea vanzarea in rate si se numea contract de imprumut) este pe un singur nume, cel al tatalui.
La dosar nu exista nici copie de pe certificatul de casatorie al parintilor, deci probabil ca si aici e o problema, desi era de notorietate ca parintii erau casatoriti.

Tatal a decedat ( neasteptat, infarct) in octombrie 1994.
La dosar exista o adeverinta din iunie 1995

( solicitata de acel copil care spune ca a platit apartamentul, cu mentiunea ca o cere pentru dezbaterea succesiunii, gand la care a renuntat atunci)

in care AGCL confirma ca: apartamentul este platit integral si mentioneaza numele copilului si faptul ca a fost girant platitor. Se mai face si mentiunea falsa ca apartamentul a fost achitat PANA la decesul tatalui, desi exista la dosar o chitanta din mai 1995 ( pe numele tatalui) , ca s- a facut plata unei rate, se pare ultima. Singura chitanta din dosar de altfel care atesta plata de rate.
Mai exista o adeverinta de la locul de munca al copilului in care se confirma ca acesta a platit in perioada 1992- 1995 rate la AGCL in valoare de X lei ( cam 0,5% din valoarea apartamentului din contract) . Nu se specifica insa pentru ce anume.

Ref la dreptul de creanta fata de succesiune prescriptibil extinctiv mentionat in raspuns: mi- ati putea indica unde in legislatie se prevede acest lucru? Multumiri.

In dosar mai e si un teren care ba e intravilan ba e extravilan! Terenul e in interiorul unui oras, dar copilul care a solicitat si obtinut titlul de proprietate ( emis pe numele tatalui la cativa ani dupa dcesul acestuia) lucra la oficiul de cadastru ... Sa fie oare aceasta cauza schimbarii statutului terenului?
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
MariaBalasa, utilizator
am gasit, este art.1 alin.1 din Decretul nr.167/1958 nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trei mostenitori la un apartament platit de unul tavi 64 tavi 64 In 1992 tatal meu a facut contractul de achizitie a apartamentului in care am locuit eu si doua surori(mama a decedat in 1988),contract in rate cu ... (vezi toată discuția)
Sunt sau nu copropietar al apartamentului meruta florentina meruta florentina IN 1993 am platit in rate apartamentul parintilor mei ratele sau oprit din salariul meu timp de 2 ani eu fiind angajata la vremea aceea la intrprinderea ... (vezi toată discuția)
Obtinere act de proprietate. succesiune dupa 17 ani. miara miara Buna ziua, Parintii mei au incheiat un contract de vanzare-cumparare in 1992 pentru apartamentul in care locuiau pana in acel moment cu chirie, in baza ... (vezi toată discuția)