avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit pe venit in strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit pe venit in strainatate

sal'tare..
vad ca au aparut diverse informatii, ca asta:

CASS de 5,5% pentru persoanele care nu sunt salariate, au stabilit Comisiile de buget-finante
Comisiile reunite de buget-finante au votat vineri, in unanimitate, un amendament propus de deputatul PNL Daniel Chitoiu, prin care si persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia de a-si asigura sanatatea, sa achite tot 5,5%, ca si restul angajatilor, informeaza NewsIn.

In textul initial al Legii bugetului, pentru anul 2010 cotele de contributii la asigurarile sociale de sanatate (CASS), prevazute de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc astfel: 5,5% pentru cota datorata de angajat; 5,2% pentru cota datorata de angajatori.

Deputatul PNL Daniel Chiritoiu a propus un procent de 5,5% si pentru persoanele care nu sunt salariate. Astfel, categoria persoanelor care nu sunt salariate, dar au obligatia potrivit legii sa-si asigure sanatatea, trebuie sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile in vederea calcularii si achitarii cotei de 5,5%, iar nu de 6,5% cum este prevazut in prezent.

De asemenea, pentru anul 2010, pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calcuzeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain, amendament introdus de Chitoiu.

Parlamentarii comisiilor reunite de buget-finante au parcurs vineri aproximativ 250 de amendamente, dintre care doar cateva admise. Dezbaterea s-a oprit la articolul 10 din Legea bugetului si va fi reluata sambata dimineata, incepand cu ora 10.00.


sau asta:

KPMG: Ce spun noile Norme de aplicare a Codului Fiscal, valabile de la 1 ianuarie 2010?

Normele fac de asemenea referire la persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii din strainatate, care au obligatia determinarii impozitului anual pe venitul din salarii. "Conform prevederilor din Norme, valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei, inclusiv a unor contracte de comodat, sunt considerate venituri impozabile la nivelul proprietarului. Venituri din investitii.", spun expertii KPMG.


Eu sunt cetatean roman, cu domiciliul in Romania cu un contract de munca in strainatate. lucrez deja de 1 an si 2 luni....in diverse ture 75 zile la munca /21 acasa sau 90/21..etc.
la capitoul taxe....contractul meu de munca spune asa:

Taxes and National Socuial Security

Taxes in country of work

All tax statement related to renumeration paid by Company to Employee under this agreement shall be completed and filled by Compnay with the Tax Authorities in the country of work.

Taxes and National Socuial Security in country of domicile or origin

Employee is responsible for and will promptlly pay for any and all taxes and duties, which may arise under the laws of country of Employee's citizenship and/or residence. The declaration and payments to the National Tax Authorities and national Social Security in Employee's country of domicile, is regarded as his responsibility and for his own account. If the employee fails to make such payments/declarations, the company does not accept any responsibility.


Eu pana acum nu am completat nici o delcaratie fiscala.... din ce am priceput eu din contract impozitele pe venit sunt platite de companie in tara unde lucrez. trebuia sa mai declar ceva si in Romania?
Pana acum nu am platit CASS....Compania imi ofera o asigurare medicala worldwide (inclusiv sotiei). Eu nu am folosit-o pana acum....dar sotia a beneficiat din plin..... toate controlele/analizele au fost facute la cabinete particulare si decontate de asigurator.
deci momentan nu am nevoie de nici un CASS. oricum sotia e salariata si plateste....
imi platesc singur CAS-ul prin contract la CAS....pentru "a-mi merge vechimea in tara" ...

ce sa inteleg eu din informatiile postate la inceputul topicului? voi trebui sa platesc CASS de 5,5%. la ce venit? trebuie sa-mi declar contractul de munca?
Conform noului cod fiscal trebuie sa platesc impozit pe venitul din strainatate?...nu e dubla impozitare? baza de impozitare o declar eu prin declaratie?
e cam confuza situatia.

specialistii ce zic?

Cel mai recent răspuns: vlad4ace , utilizator 07:27, 25 Iunie 2010
Buna ziua,
Vezi:
Declaratia speciala privind veniturile din strainatate
formularul 201 cod MFP 14.13.01.13/7

Baza legala: OMFP 1850/2003 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit.
Contribuabilii vizati: declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care realizeaza venituri din strainatate ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor aflate in strainatate sau activitati salariale desfasurate in strainatate intr-o perioada mai mica de 183 de zile.
Contribuabilii depun cate o declaratie pentru fiecare tara - sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Termen depunere - anual, pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului; - ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, prin completarea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie "X" in casuta special prevazuta in acest scop.
Precizari: Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre reprezentantii fiscali ai acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul contribuabilului;
- copia se pastreaza de catre contribuabil.

Instructiuni de completare:
A. DATE DE IDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI
Adresa - se completeaza adresa de domiciliu.
Cod numeric personal - se inscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv din buletinul de identitate al fiecarui contribuabil. In cazul contribuabililor care sunt platitori de taxa pe valoarea adaugata, codul numeric personal va fi precedat de litera "R".

B. DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFASURATA
1. Statul in care s-a realizat venitul - se completeaza cu denumirea tarii in care contribuabilul a realizat venitul declarat.
2. Natura veniturilor - se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de venit realizat.
3, 4. Data inceperii/incetarii activitatii - se completeaza de catre contribuabilii care isi incep/inceteaza activitatea in cursul anului fiscal.

C. VENIT DIN STRAINATATE
1. Venit - se inscrie suma (in lei) reprezentand venitul realizat din activitatea desfasurata in strainatate in anul fiscal de raportare.
2. Pierdere fiscala - se inscrie suma (in lei) reprezentand pierderea fiscala realizata din activitatea desfasurata in strainatate in anul fiscal de raportare.

D. IMPOZIT PLATIT IN STRAINATATE
Se completeaza de catre contribuabilii care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, in vederea calcularii si acordarii creditului fiscal extern de catre organul fiscal.
Tabel: se inscriu datele referitoare la impozitul efectiv platit in strainatate pentru venitul realizat in strainatate.
col.1 Tip activitate - se inscrie denumirea corespunzatoare a activitatii generatoare de venit, desfasurata in strainatate.
col.2 Document - se inscrie denumirea documentului care atesta plata impozitului in strainatate, precum si seria si numarul acestuia. Documentul se va anexa la delaratie.
col.5 Venit - se inscrie suma (in lei) reprezentand venitul realizat din activitatea desfasurata in strainatate in anul fiscal de raportare, corespunzator impozitului platit in strainatate.
col.6 Impozit - se inscrie suma (in lei) reprezentand impozitul pe venit efectiv platit in strainatate.
Veniturile din strainatate realizate de persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei din anul de realizare a venitului respectiv.
Veniturile din strainatate realizate si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma in lei prin intermediul unei valute de circulatie internationala, cum ar fi: dolari U.S.D. sau euro, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din anul de realizare a venitului respectiv.

E. DATE DE IDENTIFICARE ALE REPREZENTANTULUI FISCAL
Se completeaza numai in cazul in care obligatiile de declarare a veniturilor se indeplinesc de catre reprezentantul fiscal desemnat de contribuabil.
Cod de inregistrare fiscala/Cod numeric personal - se inscrie codul de inregistrare fiscala in cazul in care reprezentantul fiscal este persoana juridica, respectiv codul numeric personal in cazul in care reprezentantul fiscal este persoana fizica.

Locul depunerii: organul fiscal teritorial sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.
Tipul suportului - hartie - imprimat tip MFP cod 14.13.01.13/7

Cu stima,

Buna ziua,

Am citit raspunsul dumneavoastra si vreau sa va intreb in completare.
Aceasta "Declaratia speciala privind veniturile din strainatate
formularul 201 cod MFP 14.13.01.13/7"...e valabila din cite inteleg pt cei care muncesc in strainatate pe o perioada mai mica de 183 zile/an.
Ce raspuns aveti in cazul celor care muncesc mai mult de 183 zile/an in strainatate?
Ce obligati au?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce venituri se declara? corinana corinana Buna ziua. Am si eu o intrebare. In anul fiscal 2009 am realizat mai multe tipuri de venituri si nu sunt sigur care dintre ele trebuie trecute in declaratia de ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220-privind venitul estimat diana20 diana20 Buna ziua, am un PFA prin care imi desfasor activitatea de Taximetrist. Functionez din 2003, iar pana acum am platit impozitul forfetar.Acum 2 saptamani mi s-a ... (vezi toată discuția)