avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua.Urmeaza sa nasc pe 24 Februarie 2022.Ma ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua.Urmeaza sa nasc pe 24 Februarie 2022.Ma intereseaza ...

Buna ziua.Urmeaza sa nasc pe 24 Februarie 2022.Ma intereseaza cum se plateste concediul prenatal,postnatal si cel de crestere copil si de catre cine(angajator sau stat) si care este durata acestora.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 9 Noiembrie 2021
Concediile se platesc doar daca aveti stagiile necesare pentru fiecare in parte.
Concediul maternal ( pre si postnatal) nu poate fi mai mare de 126 de zile ( sunt obligatorii doar 42 de zile de concediu postnatal) si se plateste de angajator care recupereaza banii de la stat.
Concediul pentru crestere copil se poate lua pana cand implineste doi ani copilul ( trei in cazul celui cu handicap) si este platit de stat prin AJPIS.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Indemnizatia nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei.

Calculul și plata indemnizatiei CCC se fac de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile teritoriale.

2. Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Plata indemnizatiei de maternitate (pre/postnatal) o face angajatorul , care apoi recupereaza sumele platite de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Multumesc frumos pt.raspuns.Din indemnizatia pentru crestere copil,respectiv din indemnizatia de maternitate se mai retin si alte taxe?Multumesc
Din indemnizatia pentru crestere copil, nu se retin taxe.

Din indemnizatia de maternitate se mai retine doar CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizației concediu de maternitate și ccc laurafrincu laurafrincu Bună ziua, Salariul de încadrare/brut pe ultimele 12 luni este de 6845 de lei și salariul net este de 4000 de lei. Cat va fi indemnizația in pre și ... (vezi toată discuția)
Indemni6 raetchi raetchi As vrea sa stiu cat este indemnizatia pe luna (vezi toată discuția)
Ce valoare lunară va avea indemnizația de postnatal si concediul medical daca sunt in somaj? Mireluta1 Mireluta1 O sa nasc pe 7 septembrie iar simaj am pana pe 23 august si din raspunsurile dumneavoastră am inteles ca ma încadreze la postnatal dar ma intereseaza cum se ... (vezi toată discuția)