Buna seara! Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Am incheiat un contract de chirie cu o firma de imobiliare in data de 16.10.2020. Anul asta pe data de 16.10.2021 a expirat contractul. In contract specifica ca "garantia se va restitui in termen de 30 de zile de la terminarea contractului'. Am tot incercat sa vorbesc cu agentul de imobiliare despre asta dar tot timpul gaseste un motiv sa ma amane. Am varsta de 22 de ani, sunt la inceput de cariera si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Daca sunt tanar nu inseamna ca trebuie sa profite altii de munca mea. Va rog sa-mi recomandati ce ar trebui sa fac mai departe pentru a solutiona problema.
adi1906
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Mai intai de toate, trebuie sa precizam si sa intelegem ca agentul imobiliar a intermediat intre dv si proprietar acel contract de inchiriere. Garantia v-o datoreaza proprietarul, nu agentia.
In rest, o suma constituita drept garantie, in cazul inchirierii unui apartament- va fi restituita integral locatarului si fara dobanda la incetarea contractului, dupa predarea apartamentului, a cheilor sale, a bunurilor din dotare - in stare perfecta de curatenie (precum l-a primit), de optima funcţionare, luand in considerare doar uzura normala si care poate fi considerata drept acceptabila- si doar dupa probarea dovezilor ce atesta plata tuturor facturilor utilitatilor consumate precum si cele de administrare imobil pana la data respectiva.
Sunt intrunite in acest moment toate conditiile enumerate mai sus? Daca da, atunci probabil ca nu exista motive pentru care sa vi se intarzie restituirea partiala ori totala a sumei respective.
gustaw
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Agentul firmei imobiliare n-ar trebui sa mai aiba nici o treaba in aceasta tranzactie, care a luat sfarsit la data prevazuta in contractul de inchiriere. Cand ati predat apartamentul proprietarului trebuia sa stabiliti clar cu el daca are eventuale pretentii si data cand va restituie garantia. Daca exista o proba certa ca ati achitat acea garantie - chitanta, extras cont bancar, etc - si numai in situatia asta, puteti sa-i invederati proprietarului ca veti solicita restituirea garantiei pe calea justitiei. Si atunci se schimba situatia.
sadrian
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Aveti 22 de ani. Multi inainte !
Va dau un sfat pentru viitor: aveti in vedere ca in Romania, aproape toate drepturile care vi se cuvin in mod firesc se vor castiga in justitie. Infractorii abunda, sunt tolerati si numai actiunile in justitie, bine documentate, au sorti de izbanda. Pregatiti-va sa aveti nervi si niscavai bani pentru asta.
Persoane fizice, angajatori privati si institutii ale statului incalca permanent drepturi cetatenilor si castigarea acestor drepturi se poate face numai sub amenintarea cu justitia. Va deveni o practica curenta.
Mult succes si cugetati realist la acest subiect (mai ales daca alegeti sa traiti in Romania in continuare).