Am restanta 27 de zile de concediu neefectuat . Firma la care lucrez n-ea pus sa planificam CO la începutul anului 2020 și 2021, dar nu sa ținut cont de planificare. Fiecare sia luat când a avut nevoie. Eu am fost nevoita sa îl amân de mai multe ori, fiind sef de echipă și nefacanduse o replanificare, Acum angajatorul spune ca zilele neefectuate pana la 1. Decembrie sau pierdut. În Decembrie nu se mai acorda concediu . Ce pot face?
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
friday_325
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Aratati-i angajatorului articolul de mai jos, din Codul muncii:
"Articolul 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Concediul neefectuat in 2020 il puteti efectua pana la 30 iunie 2022, adica in termen de 18 luni calculate incepand cu 1 ianuarie 2021, iar cel neefectuat in 2021 pana la 30 iunie 2023.
sadrian
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca nu "rezulta" din lege, atunci faceti o sesizare la ITM. Va "rezulta" ceva, cu siguranta... Insistati. Insistati. Dati-l in judecata pe angajator. Insistati pana il aduceti la disperare.
Daca atat gandeste angajatorul dvs., luati-va toate zilele de concediu de odihna disponibile si cautati-va alt loc de munca.