avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Trebuie sa ma intorc la vechiul loc de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Trebuie sa ma intorc la vechiul loc de munca (part-time) ...

Buna ziua! Trebuie sa ma intorc la vechiul loc de munca (part-time) dupa concediul de crestere a copilului. Deoarece contul pe care lucram s-a desfiintat, compania o sa ma transfere pe alt cont, dar printre conditiile pentru a lucra part time pe acest cont se numara si aceasta: Orarul ca agent part time ar fi 10-19 sambata si duminica, si 4 ore in timpul saptamanii.

Deci ar fi obligatoriu sa lucrez in fiecare sambata si duminica, fara exceptii sau rotatii cu agentii care lucreaza full time. Mentionez ca nu se acorda niciun spor/bonus pentru faptul ca lucrez in weekend.

Mi-as dori sa stiu cat este de corect si ce as putea face in cazul acesta?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Amaliaenescu , utilizator 13:00, 27 Noiembrie 2021
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie moni89 moni89 Buna dimineata, am si eu nevoie de cateva lamuriri va rog. Sunt in concediu crestere copil, va trebui sa imi reiau activitatea in luna iulie a.c pentru a ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez Cristina_d_m Cristina_d_m In anul 2011 fiind însărcinată și in aceeași timp in concediu medical administratiala care lucram atunci sa reorganizat conform oug 82/2011, prin care se ... (vezi toată discuția)
Intoarcere ccc dupa desfiintarea punctului de lucru Iulianak20 Iulianak20 Buna ziua! Sunt in concediu de crestere copil pana in februarie 2020. Firma la care lucrez are sediul principal in Bucuresti si un punct de lucru in Iasi. In ... (vezi toată discuția)