Locuiesc intr-un sat in judetul Alba in casa construita de parintii mei decedati de 10 ani. Singurele acte ce le avem sunt pe numele tatalui meu, ultimul decedat:
1. titlul de proprietate pe curte
2. autorizatia de executare lucrari si proiectul casei.
Cu ce demersuri trebuie sa incep, in ce ordine si cui sa ma adresez pt a intabula aceasta proprietate pe numele meu ? Cam la ce costuri ma pot astepta?
Incepeti cu dezbaterea succesiunii. Costurile pot fi minime, in functie de cui va adresati si in functie de valoarea proprietatilor. Noi de unde sa stim cat valoreaza cele posedate? Ati inteles ideea.
Ok, multumesc mult pt raspuns. Vorbim despre o casa la curte la tara, cu o valoare de aproximativ 30000 euro. Ce presupune dezbaterea succesunii? Cum se face, ce documente sunt necesare? Mentionez ca sunt fiu unic iar pe casa aceasta nu avem alte acte decat cele enuntate mai sus.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Presupune sa mergeti la notar cu toate actele/documentele pe care vi le solicita notarul si sa platiti o taxa mica, si sa obtineti un certificat de mostenitor. Aveti grija ca odata acceptata mostenirea, inseamna ca acceptati si niscaiva datorii.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Și mai presupune, în afara de cheltuielile notariale, achitarea unui impozit de 1% din valoarea masei succesorale, dat fiind faptul ca nu ați dezbătut succesiunile în termen de 2 ani de la data deceselor.
La o masa succesorala de 30.000 euro, nu este tocmai o "taxa mica".
De asemenea, mai presupune ca eventualii dvs frati (dacă aveți), sa fie dispuși sa renunțe la moștenirea părinților.
Mai presupune ca după dezbaterea succesiunilor, sa contactați un cadastrist pentru întocmirea documentației cadastrale.
Și în final, presupune achitarea tarifului pentru intabularea proprietății.