avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare fictiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare fictiv

Buna seara.
Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un apartament. Dupa moartea surorii aceasta bunica a facut contract de vanzare catre un nepot spune ea cu o clauza "de a nu putea instraina apartamentul" si presupun ca si cu o suma fictiva. Ideea este ca ea nu are o copie după acest contract de vanzare-cumparare. Se poate ataca acest ultim contract si include acest bun in masa sucesorala dupa moartea bunicii? Se poate vedea cumva acest contract? Nu avem acces la contractul nepotului. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2021
Wanna2211, utilizator
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 18:24, 3 Decembrie 2021
Bunica mai are și alte bunuri, în afara de acest apartament?
Da. Încă o garsoniera și terenuri. De altfel avea peste 80 de ani când a facut contractul si nu a avut adeverinta de la medic cum ca are discernamant si nu a fost insotita de nimeni în momentul semnarii acestui act.
Ea fizic nu a primit niciun ban,a si recunoscut ca a facut asta pentru a nu ii lua cineva bunul nepotului chiar și el a recunoscut ca a fost donat sub forma unui contract de vanzare cumparare.

raluk0207 a scris:

Bunica mai are și alte bunuri, în afara de acest apartament?

Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2021
Wanna2211, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici nu e obligatorie prezentarea vreunui document medical, decât dacă notarul are dubii cu privire la discernământul persoanei.
Poți sa ai și 90 de ani și sa fii perfect lucid. Vârsta nu e un criteriu.
Dacă bunica trăiește nu puteri face nimic.
După deces, va puteți adresa instantei pentru constatarea caracterului de donație al actului, doar ca cel mai probabil acțiunea va fi respinsa.
Atât timp cât bunica mai are în proprietate și alte bunuri, rezerva dvs succesorala nu este incalcata s-o ca atare, nu aveți temei legal pentru a solicita reductiunea donației.
Va mulțumesc pentru răspuns. Dupa decesul bunicii e normal ca acesti moștenitori sa primească în mod egal parte din celelalte bunuri ca si ceilalți moștenitori care nu au primit nimic sub forma de donatie?
Mai exact nepotul este din partea celor 2 fiice discuția fiind ca acelui nepot i-a revenit apartamentul iar celeilalte fiice sa ii revina celalalt imobil si restul bunurilor sa se imparta 50-50. Acest nepot nu e de acord și susține ca are dreptul si la al doilea imobil. Solicit aceste informații în ideea de a pune lucrurile în ordine inainte de deces,ajungând la neînțelegeri.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, nu trebuie incalcata rezerva succesorala a descendenților.
Rezerva succesorala este jumătate din cota legala.
Deci atât timp cât este respectata aceasta rezerva, nu este obligatoriu ca bunurile sa se împartă în mod egal.
Normal și echitabil ar fi ca bunica sa clarifice lucrurile și tot din timpul vieții, sa încheie un contract cu cealaltă fiica, iar restul bunurilor sa se împartă la momentul când se va dezbate succesiunea.
Tot în virtutea legii, nepotul care a primit acel apartament, are și vocație succesorala la moștenirea bunicii.
Dar dat fiind ca a primit deja un imobil, decent ar fi sa dea declaratie de renunțare la moștenire, atunci când aceasta se va dezbate.
Însă, asta tine de bunul simt și de conștiința fiecăruia.
Dacă totuși nu va înțelegeți, veți dezbate succesiunea pe cale judecătorească.

Alte discuții în legătură

Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)