avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. Sotul meu, locuieste si lucreaza in Franta ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. Sotul meu, locuieste si lucreaza in Franta de 6 luni, ...

Buna ziua. Sotul meu, locuieste si lucreaza in Franta de 6 luni, dar acum este in concediu medical ca urmarea a unui accident de munca. Ieri a fost la control si i s-a prelungit cu inca doua luni. Intrebarea este daca in perioada aceasta poate parasi domiciliul, mai exact poate merge in Romania?

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:36, 4 Decembrie 2021
Trebuie sa va interesati la institutia din Franta care a emis concediul medical si la institutia care gestioneaza accidentele de munca.
In timpul concediului medical emis in urma AM pot fi efectuate vizite din partea institutiei care se ocupa cu AM dar si proceduri medicale de verificare/ de recuperare.
In Romania, in timpul concediului medical emis pentru AM nu se poate parasi domiciliul/ tara.
POPA GHEORGHE a scris:


In Romania, in timpul concediului medical emis pentru AM nu se poate parasi domiciliul/ tara.

Interesantă informație. Aveți și sursa ei?
Practica in domeniul ssm - accidente de munca.
In alta ordine de idei, CM se acorda pentru ca lucratorului sa-i isi revina cat mai curand capacitatea de munca, motiv pentru care supravegherea medicala continua este in vederea celui care acorda CM pe intreaga perioada.
Practica dvs. nu ține loc de baza legală pentru afirmația că salariatul care a suferit un accident de muncă nu are voie să-și părăsească locuința sau să iasă din România. Nu mai există o asemenea prevedere legală, d-le Popa.
Aceste articole introduse prin OUG 36/2010 în OUG 158/2005 au fost abrogate de Legea 183/2015:

15. La articolul 51, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu următorul cuprins:
"(3^1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României, republicată.
(3^2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă ce refuză verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3^1), plata indemnizaţiilor încetează de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3^3) Nerespectarea prevederilor art. 3^1 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu data de la care s-a constatat aceasta."

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
Emilika40, utilizator
Nu spuneti ceva nou.
Mentiunea mea se refera la accidentati aflati in concediu medicale de recuperare pentru atingerea capacitatii de munca. In cazul acestora, concediul medical se acorda pentru refacerea capacitatii de munca si implicit pentru odihna. Verificarea starii de sanatate a acestora, de catre medic se poate face la domiciliu, nu neaparat la cabinetul medical.
Indicati dvs. articolul de lege care permite parasirea tarii pentru o victima a unui accident de munca aflat in perioada de recuperare medicala. Ceea ce mentionati nu vorbeste de parasirea tarii.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru incapacitate temporara de munca Aphis Aphis Buna ziua, Intrebarea mea este rapida si simpla. Concediul pentru risc maternal poate fi incadrat ca si Concediu pentru incapacitate temporara de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu medical rodicab76 rodicab76 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si, va rog, sa ma ajutati: luna trecuta am beneficiat de concediu medical (toata luna) pentru copilul meu, de 2 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)