Conf art 2 alin 1 OUG 158/2005 concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt: a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii; b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
Asadar, dpdv legal, concediul de risc maternal este concediu medical, insa nu este concediu pentru incapacitate temporara de munca, fiind prevazut distinct in legislatie.
Durata concediului de incapacitate temporara de munca (boala obisnuita) poate ajunge la maxim 180 de zile anual... incepand din cea de-a 91 zi prelunigirea se face cu acordul Comisiei medicale de asigurari sociale.
Concediul de risc maternal, poate fi de maxim 120 de zile calendaristice si se acorda de catre medicul de familie, pe baza unui raport de de evaluare a riscrurilor intocmit de medicul de medicina muncii impreuna cu angajatorul si din care sa reiasa ca intr-adevar conditiile de lucru prezinta riscuri pentru sanatatea salariatei sau a fatului. dar fara a fi necesara prezentarea la Comisie.
Eminenta de avort poate fi incadrata si ca boala obisnuita .
Cazul "e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal" poate fi incadrat ca situatie in care contractul individual de munca poate fi suspendat de drept?
Din cate am citit la art.50 din Codul Muncii, coroborat cu raspunsul dat mai sus se pare ca nu dar totusi as vrea sa fiu sigur.
Buna intrebare. Intr-adevar conf art 50 lit a-b CM contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii: concediu de maternitate si concediu pentru incapacitate temporară de muncă. Deci dintre toate tipurile de concedii medicale, doar acestea doua atrag suspendarea de drept a CIM.
Conform legii in cazul concediului de risc maternal, CIM nu este suspendat.
1. Eu cred ca nu este o neintelegere sau o scapare a legiuitorului.
2. Art.2(1), lit.a) din OUG 158/2005 vorbeste de concediu medical pentru incapacitate de munca cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.
3. Art.2(1), lit.e) din OUG 158/2005 vorbeste de concediu medical pentru risc maternal.
4. Concediul de risc maternal a fost separat de concediul pentru incapacitate de munca prevazut la lit.a) deoarece, cred eu, nu este vorba de o boala obisnuita ci de una speciala.
5. - Nu vad de ce sa consideram ca nu se poate suspenda de drept un CIM in cazul unui concediu medical pentru risc maternal (poate asa... ca discutie teoretica).
- Toate felurile de concedii medicale au acelasi regim.