avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Este legal sa creez un produse acasa si sa le vand pe ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Este legal sa creez un produse acasa si sa le vand pe olx?

Este legal sa creez produse acasa si sa le vand pe olx de exemplu in mod regulat? Sa-i fac reclama si tot? E nevoie sa-mi deschid o firma pentru asta? Ma refer la obiecte handmade! Am abia 18 ani si nu mi-as deschide inca un SRL pentru ca sunt bani de dat, vreau sa vad daca merge si dupa poate..
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2021
george-neagu, moderator
E nevoie sa va deschideti o firma pentru asta.
Mai exact, va trebuie un PFA cu cod CAEN 3299 Fabricarea altor produse manufacturiere.
Cu un PFA la venit real (nu la norma, caci sunt doua tipuri de impozitare diferite) nu este nevoie de contabil, iar de platit platiti statului impozit in functie de cat vindeti, iar daca afacerea merge bine si treceti peste anumite sume incasate, veti fi obligat sa platiti si la pensii si la sanatate. Dar pana sa ajungeti la acele sume nu este obligatoriu decat impozitul, care este 10% din:
Incasari minus cheltuielile facute in vederea obtinerii incasarilor.

Insa faptul ca nu va trebuie contabil autorizat nu inseamna ca nu trebuie sa tineti contabilitatea "in partida simpla", doar ca o puteti tine singur. Insa nu e foarte simplu, ori faceti un curs (recomand Absolute School) ori cumparati un tutorial (recomand un ghid de la site-ul gestiunepfa)

Cu primele cateva produse doar ca sa testati piata nu mi-as face mari probleme cu forma legala, dar daca veti vedea ca merg si se transforma intr-o afacere, trebuie sa intrati in legalitate.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2021
anca_ro, utilizator
Buna seara,

Trebuie sa detineti o forma de exercitare a activitatii comerciale, vanzarea produselor nu este una ocazionala, sporadica, ci una constanta, sustinuta.

In cazul unui SRL, contabilitatea este realizata de un contabil, insa in cazul unei persoane fizice autorizate, nu este necesar sa colaborati cu un contabil.

Aveti in vedere normele GDPR, privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Aveti in vedere termenii si conditiile expuse pe site, care reglementeaza activitatea dumneavoastra.

Amenzile aplicate, in cazul incalcarii normelor sus enuntare, sunt ridicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afacere cu produse handmade- ce este legal ? campeand campeand Buna ziua , As dori sa va intreb , in ce conditii pot vinde produse handmade fara a fi in ilegalitate? se poate face acest lucru fara a fi PFA sau AF sau ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate in domeniul artei Alexandramarin Alexandramarin Ce forma legala poate avea o persoana fizica care realizeaza produse \"handmade\", fara caracter de permanenta? Ca liber profesionist in domeniul designului ... (vezi toată discuția)
Sapunurile naturale "handmade" George Mihai George Mihai Tuturor va adresez un salut calduros si va supun atentiei urmatoarele: Vreau sa fac sapunuri naturale \"handmade\" si sa le comercializez, intreaga activitate ... (vezi toată discuția)