Buna seara,
Intr-o fituica de scandal, publicata online si avand si distribuire pe facebook, s-a scris despre mine un articol compus doar din minciuni sfruntate, fiind acuzat de urmatoarele : organizarea unui grup infractional, spaga unui judecator, uzurparea drepturilor unui proprietar inventat. Ca sa fie mocirla completa, au dat si numele meu , fara acordul meu, desigur.
Intrebare : calomnia nu mai este incriminata, dar denuntul calomnios poate fi invocat in cazul meu ? Dar GDPR, le permite sa imi dea numele in ziar fara acordul si fara stirea mea ? Au dat si adresa mea, cu unicul scop de a ma denigra si a ma umili. Pentru ca pot si ei cred ca nu raspund in fata legii pentru faptele lor.
În cazul dvs.., nu cred că vi se poate face plângere pentru „denunț calomnios” - în reglementarea anterioară, respectiv „inducerea în eroare a organelor judiciare” - art. 268 Cod Penal statuând că: „(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.”.
Dvs. aveți posibilitatea sesizării instanței de judecată cu o acțiune în daune delictuale, prin care să solicitați instanței să oblige acea entitate „fițuică”, la (i) îndepărtarea articolului ce conține informațiile false, (ii) publicarea de scuze publice pe site și, totodată, a hotărârii prin care aceștia au fost obligați la cele anterior enunțate, precum și (iii) acordarea de daune morale, pentru prejudiciul ce vi s-a adus prin încălcarea dreptului la imagine, la demnitate, la viață privată, etc.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Aveti dreptate. Mai am o singura problema : asa zisa publicatie este online, articolul nu este semnat, efectiv nu am o firma sau o persoana fizica pe care sa o dau in judecata. Ce fac in acest caz ?
andrei2005
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Simplu: accesati rotld.ro sectiunea WHOIS si cautati proprietarul numelui de domeniu. Atentie! acest lucru functioneaza daca proprietarul "fituicii online" este o persoana juridica... GDPR-ul bata-l vina!