avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune deschisa fara un mostenitor care a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune deschisa fara un mostenitor care a acceptat-o la notar?

Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie legata de deschiderea succesiunii. Vreau sa stiu daca o persoana care a acceptat la notar o succesiune in termenul de 1 an poate sa nu fie chemata la deschiderea unei succesiuni.

Un barbat decedeaza si ramane mama si fata lor in varsta de 22 ani. In termenul de 1 an fata accepta la notar succesiunea. Se poate intampla ca mama sa deschida succesiunea fara sa fie chemata si fata? De ex sa fie citata la alta adresa, sau succesiunea sa fie deschisa de catre mama inainte ca fata sa fi acceptat succesiunea la notar, sau sa fie adusi martori mincinosi.

Nu conteaza ca fata se poate adresa dupa instantei, ma intereseaza pana sa se ajunga acolo. Doar daca mama poate deschide succesiunea fara sa fie prezenta si fata la notar ca si cand nu ar mai exista alt mostenitor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: c-elian , utilizator 01:36, 30 Decembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Șansele sunt destul de mici.
Declarațiile de acceptare sunt înregistrate în Registrul Național Notarial de Evidenta a Opțiunilor Succesorale (RNNEOS) de către biroul notarial unde a fost întocmită declarația.
Notarul la care se dezbate succesiunea are obligația legala de a interoga și acest registru, unde va apărea aceasta declaratie.
Însă fiica nu trebuie sa aștepte sa fie invitata/citata. Sa ia legătura cu mama și sa se prezinte împreună la notar pentru dezbaterea succesiunii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca mama face declaratii mincinoase la notar, in sensul ca nu mai exista si alti mostenitori, atunci s-ar putea deschide succesiunea numai de mama.
Daca fata a declarat acceptarea succesiunii in fata notarului, iar declaratia acesteia de acceptare a fost inregistrata in RNNES (Registrul National Notarial de Evidenta a Succesiunilor) atunci chiar daca mama declara ca nu exista alti mostenitori, notarul fiind obligat sa verifice acel registru, va gasi declaratia acesteia si nu va proceda la deschiderea succesiunii.
In cazul in care mama declara in mod real ca mai exista si o fiica mostenitoare, atunci notarul va dispune citarea acesteia la adresa declarata de mama si totodata va face verificari DPAB cu privire la adresa acesteia din cartea de identitate si o va cita si acolo.
Daca nu se prezinta, notarul nu va putea proceda la deschiderea succesiunii.
Multumesc pt informatie!
Vreau sa va intreb ce se intampla daca mama a deschis succesiunea inainte ca fata sa declare acceptarea la notar? Adica fata a facut declaratia in luna 7, iar mama deschide succesiunea cu o luna inainte. In acest caz daca notarul verifica acel registru nu este nimic acolo. Se mai verifica si alte registre unde ar putea sa vada ca decedatul avea un copil?

Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Nu are nicio relevanta deschiderea procedurii succesorale. Cine, când a făcut-o.
Procedura succesorală se poate deschide la cererea oricărei persoane interesate.
Importanta e finalizarea procedurii succesorale și obținerea certificatului de moștenitor (care nu se eliberează decât după verificarea registrelor naționale notariale).
La notar, toți moștenitorii trebuie sa fie de acord și sa se prezinte personal.
Dacă unul dintre ei nu se prezintă sau nu dorește sa colaboreze, părțile sunt indrumate la instanță.
Notarul nu are niciun motiv și niciun interes sa înregistreze o cauza succesorală pe care sa o tina prin evidente în stand-by, luni de zile, pana când părțile se hotarasc sa vina și nici sa piardă timpul cu citații.
Problema se pune simplu: dacă mama și fiica sunt de acord, se prezintă împreună la notar, obțin o programare și dezbat succesiunea, dacă nu își vorbesc...la instanță.

Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2021
raluk0207, utilizator
@raluk0207 Mama vrea sa faca succesiunea si pune o singura conditie, sa renunte fata la tot, de fapt nici nu ar vrea sa stie fata care e toata masa succesorala. La mijloc e vorba de terenuri care valoreaza mult. Fata nu se grabeste cu succesiunea, dar ar face-o asa cum spune legea ca se impart cotele. Cel mai important lucru, vrea sa se asigure ca in cazul in care mama deschide succesiunea ea va fi chemata de notar. Nu e genul care sa ceara in instanta deschiderea succesiunii, dar nici mama nu o face ca stie si ea ce spune legea.
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2021
Borsec, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire Mustis Mustis Cum se face opțiunea succesorală si care este termenul de prescripție a dreptului de opțiune succesorală? Cum se poate evita deschiderea succesiunii fara ... (vezi toată discuția)
Înregistrare cerere de optiune succesorala pentru o persoana decedata Send Send Buna ziua. As dori sa stiu daca pot inregistra la notar cererea de optiune succesoarala in numele tatalui meu decedat care in timpul vietii nu si-a ... (vezi toată discuția)
Chemare la succesiune ValentinB ValentinB Chemare la succesiune. Exista vreo procedura de a fi chemată la succesiunea tatălui meu? Eu sunt copilul din prima căsătorie, el mai are trei copii din ... (vezi toată discuția)