avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ...

Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului meu).Sora sotului meu detine toate actele.Nu ne a prezentat niciodata vreun act,dar ne solicita noua acte de stare civila pentru a le depune la notariat.In momentul in care i-am solicitat actele pentru a consulta un avocat aceasta refuza ,si insista sa mergem sa semnam actele ,fara ca noi sa stim ce.Daca fiica da o declaratie de acceptare a mostenirii,matusa ei poate dezbate succesiunea fara ca ea sa fie prezenta?Cum ne ajuta aceasta declaratie?Ce ne sfatuiti sa facem?Multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Aida2016 , utilizator 10:23, 8 Decembrie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa discutați direct cu notarul și sa ii adresați toate întrebările pe care le aveți.
Avocații nu sunt familiarizați cu procedura succesorala notariala și nu va pot ajuta cu mare lucru.
Legal, bunurile ramase după socrii dvs revin în părți egale de 1/2, fiicei dvs și cumnatei.
Actele de stare civilă ale fiicei dvs (adica certificatul de deces si naștere al sotului dvs, certificatul de naștere si eventual de căsătorie a fiicei) sunt necesare în original pentru a se stabili legătura de rudenie și vocația succesorală la moștenirea bunicilor.
Dacă nu vreți sa i le dați cumnatei, dati-le notarului. Va face copii, care vor rămâne la dosar și vă va înapoia originalele.
Declarația de acceptare a succesiunii are ca efect acceptarea și însușirea calității de moștenitor și implicit mostenirea cotei părți legale din toate bunurile si datoriile defunctilor.
Dar daca fiica da declaratia de acceptare a mostenirii,si matusa ei face succesiunea la notar fara ca fiica sa fie anuntata,notarul vede undeva ca ea a dat acea declaratie,sau trebuie expediata notarului?Matusa ei a facut foarte multe lucruri pe ascuns,chiar a incercat sa o inlature de la mostenire,
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, declarația respectiva este înregistrată în Registrul Național Notarial de Evidenta a Opțiunilor Succesorale (RNNEOS).
Notarul la care se va dezbate succesiunea are obligația de a interoga acel registru, unde va apărea declarația fiicei dvs.
Declarația de acceptare expresă a moștenirii poate fi data doar înăuntrul termenului de opțiune succesorala (adica 1 an de la deces).
Dacă a trecut mai mult de 1 an de la decesul socrilor dvs, nu se mai poate da declarație de acceptare la notar, ci fiica dvs va trebui sa facă dovada efectuării unor acte de acceptare tacită a moștenirii (adica acte de administrare sau conservare a bunurilor bunicilor).
Dacă va temeți ca sora soțului ar putea face lucruri, conveniti cu dansa o data și mergeți împreună la notar.
Va multumesc frumos.Va doresc numai bine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate face și după un an cererea de acceptare a moșteniri daca nu s-a facut succesiunea...Cu cât mai repede ,cu atât mai bine pentru fiica dumneavoastră...
Dacă știți la ce notar vrea să facă succesiunea cumnata dumneavoastră,este bine chiar acolo sa o faceți

Alte discuții în legătură

Probleme de mostenire leusan leusan Tatal meu a decedat.Are un certificat de mostenitor dupa tatal lor(bunicul) impreuna cu fratii sai , si mama sa pe cote parti ,fara a fi iesiti din ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)