MirelaPrihot a scris:
... asistentele notarilor cu care am discutat ne spun ca...
În primul rând, încercați să discutați cu notarul.
Asistentele învață și ele din experiență. Dar nu-i destul spre a stăpâni dreptul succesoral.
Și bunica are experiență (de-o viață/92 de ani) la numărat/adunat/scăzut puii de sub cloșcă. Dar cam pe aci se oprește matematica pe care o știe.
Conflictul este unul
aparent.
Este adevărat că opțiunea succesorală este indivizibilă. Succesibilul poate accepta moștenirea
sau poate renunța la ea. (este laie sau bălaie, nu poate fi și așa și altminteri).
Dar sunt două feluri de moștenire: legală și testamentară. Și pentru fiecare din ele există un drept de opțiune distinct.
Altfel spus, succesibilul poate accepta moștenirea
legală și poate renunța la moștenirea
testamentară (sau viceversa).
Or, din cele ce spuneți că s-ar fi scris în procură vs. declarație, rezultă că:
Dvs. ați acceptat moștenirea legală.
Și ați renunțat la moștenirea testamentară.
Unde e „buba”?
A! testamentul nici nu exista. Așa și? Eu vă scriu la o ceașcă de calea solubilă, fiindcă am trăit (sau mai bine zis dormit) cu credința
greșită că am cafea în cămară și, ce să vezi,
cercetând văzui că nu e.
În al doilea rând, nu prea pricep de ce vreți să faceți ceea ce vreți să faceți.
...si sa ii lasam totul bunicii noastre
De ce!? Întinerește bunica sau de ce?
Mie, una, și în general (pentru oricine s-ar afla într-o situație similară cu a dvs.) mi se pare o absurditate această „lăsare” în beneficiul ascendentului.
Veți relua dezbaterea pentru „
totul” după ce va muri bunica (alți bani, altă distracție; alți bani pentru tot, când puteau să fie pentru o parte).
Asta în cazul în care „totul” nu se va ... „evapora” și va rămâne puțin spre deloc (după ce bunica, proprietar deplin, va închiea un act de întrăinare cu mătușa sau cu ... te miri cine).
Asta urmăriți? Sau nu v-ați prins?
Pentru discuția cu notarul uitați cuvântul renunțare!