avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere disciplinara a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere disciplinara a contractului de munca

Bună ziua. Nefiind mulțumită de condițiile de la locul de munca (salariul mic, comportament ostil al managerului cu jigniri, amenințări ce imi lezează permanent demnitatea umana si sănătatea psihica, dar si epuizare fizica datorata sutelor de ore suplimentare) am decis sa-mi caut un alt loc de munca. Am participat la concursuri si am reușit...dar ostilitățile au continuat, cu amenințări de preaviz de 45 de zile ( fiind personal contractual cu funcție de conducere). Conform legii, noul loc de munca (funcție publica) ma așteaptă doar 15 zile, după care imi pierd dreptul de a fi angajata. Cum sa procedez? Dacă nu respect preavizul (deși majoritatea prevederilor din contractul de munca sunt incalcate de angajator) si mi se desface disciplinar contractul de munca, ma mai pot prezenta la noul loc de munca? Si cum pot demonstra totodată incalcarea de către angajator a prevederilor din contractul de munca? Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2021
Dafina Tincuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 14:09, 29 Decembrie 2021
Daca vi se desface disciplinar contractul de munca, va puteti prezenta la noul loc de munca.
Bună ziua. In acest caz, cum imi recomandați sa formulez demisia: cu acordul părților, cu 15 zile preaviz sau alt fel. Mentionez ca azi am fost admisa pe noua funcție si cel târziu mâine ar trebui să-mi depun demisia. Angajatorul a aflat intre timp de examen, ma jignește constant si ma denigrează in fata colegilor, fără motiv. Multumesc

Cornel Vasile a scris:

Daca vi se desface disciplinar contractul de munca, va puteti prezenta la noul loc de munca.

1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Bună seara! In situația in care demisia este fără preaviz, datorata nerespectarii clauzelor din contractul de munca, trebuie in vreun fel dovedita nerespectarea acestor clauze? Gen, martori, inregistrari audio sau rapoarte de activitate cu sarcini date verbal dar pentru a căror rezolvare au fost necesare mai mult de 8 ore pe zi. Nu pot accepta preavizul intrucat condițiile de munca se vor inrautati iar starea mea de sănătate se va degrada. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Demisia hannicolaepuiu hannicolaepuiu La demisie, art.81 Codul Muncii ce se poate intampla daca nu doresti sa indeplinesti preavizul pentru a merge la noul loc de munca. (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul ... Crisu Loredana Crisu Loredana Buna ziua, Am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul partilor pentru a nu mai sta in preaviz. In cazul in care seful, nu imi aproba demisia si eu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)