avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar

Buna ziua,
Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a decedat, tatal vitreg urmand sa plateasca creditul; nu a avut posibilitatea financiara si in acest moment are poprire pe salariu. Eu sunt singurul copil.
Nu am facut succesiunea deoarece notarul mi-a spus ca voi prelua si cota parte din datoria pe care o are in acest moment tatal meu in calitate de codebitor. Mama mai are niste terenuri dinainte de casatoria cu tatal vitreg. In acest moment sunt nevoita sa fac succesiunea pt ca si bunica mea din partea mamei are o stare de sanatate precara. Tatal meu vitreg vrea sa preia el toate drepturile pt acel apartament si implicit intreaga datorie. Eu sunt de acord.
Se poate face la notar succesiunea, fara ca eu sa mostenesc cota parte din datoria & dreptul pe apartamentul mamei mele, cu acordul tatalui vitreg? Mentionez ca tatal meu vitreg locuieste in acel ap.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2022
TLarisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: TLarisa , utilizator 11:52, 10 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După decesul mamei mele am făcut succesiunea în care erau incluse mai multe bunuri. Tatăl meu a renunțat la o parte din ele în favoarea surorii mele. În actul de succesiune se specifică ce moștenește fiecare succesor.
Cred că puteți renunța la apartament și eventual, tatăl vitreg la terenurile deținute de mamă înainte de căsătorie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.1101 Cod civil "Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."

Daca tatal dvs a dat declaratie de renuntare, a renuntat la absolut tot. Nu exista ca "a renuntat la o parte din bunuri"
De asemenea, renuntarea este pura si simpla, nu "in favoarea". Cu siguranta, nu scrie in declaratie ca renunta in favoarea fiicei.
Tatal dvs a semnat o declaratie pe care nu a inteles-o absolut deloc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
După decesul mamei mele am făcut succesiunea în care erau incluse mai multe bunuri. Tatăl meu a renunțat la o parte din ele în favoarea surorii mele. În actul de succesiune se specifică ce moștenește fiecare succesor.

in realitate, dvs vorbiti de un partaj, nu de renuntare la succesiune. Adica sora a luat casa, tatal altceva
Ceea ce e posibil si in acest caz, dar creditorii nu or sa admita asa ceva, ca ttal cu datoriile si fata cu terenurile, dar poate fi incercat, sigur
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator
Va multumesc mult pt ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-preluare datorii TLarisa TLarisa Buna ziua, Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire gigi dinica gigi dinica daca tatal decedat a pierdut un proces civil cu vecinul si are de plata cheltuieli judecata relativ consistente...eu si fratele ar trebui sa renutam la ... (vezi toată discuția)