avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare teren fara acte. Legea uzucapiunii mai este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare teren fara acte. Legea uzucapiunii mai este valabila?

Salutare,

La multi ani in primul rand si sanatate!

Sper sa ma puteti ajuta cu niste sfaturi in legatura cu o problema.

Mama mea a ramas in casa construita de bunicul meu prin anii 60, pe un pamant unde suprafata este in jur de 6 ari.

Problema cea mai mare este ca mama mea nu stie de existenta actelor nici pe pamant si nici pe casa.

S-a cautat prin arhive pentru o decizie de atribuire si nu s-a gasit nimic.

Bunicul meu a decedat in urma cu 1 an si ceva, insa a lasat scrisa o hartie prin care ii lasa casa mamei mele, ea fiind cea care a ramas in casa.

Intre timp a fost si un proces care a inceput dupa decesul bunicului si s-a incheiat anul trecut in decembrie, proces in care s-a constatat ca fratii mamei au fost de acord sa ii ramana ei casa.

Problema acum este ca pamantul este in proprietatea statului si nu stim cum ne putem intabula. De la primarie ni s-a zis ca pamantul nu se poate cumpara din ce am inteles.

Cu casa s-a rezolvat, intr-o prima parte, dar nu stiu ce putem face cu pamantul. Mai este valabila legea uzucapiunii? Se poate face ceva ca mama mea sa rezolve cu actele casei si apoi sa se intabuleze si cu pamantul? Poate primaria sa vanda sau sa cedeze gratuit bucata de teren de 6 ari pe care este construita casa avand in vedere ca bunicii si toti copii au locuit acolo inca din anii 50-60? Nu stiu cum functiona legea atunci, de ce nu s-au mai gasit acte?

Niste sfaturi, m-ar ajuta mult. Eventual pot veni cu alte detalii daca este necesar.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: iMozzie , utilizator 12:45, 5 Ianuarie 2022
Bună ziua!

Sunt mai multe posibilități, printre care, cum bine ați intuit, acțiune în uzucapiune, însă cu condiția ca terenul respectiv să fie în proprietatea privată a statului.
Ar mai fi variantele, concesiunii, superficiei și poate și altele.
În principiu, se poate rezolva, înșă nu faceți de capul dvs, ci apelați la un avocat.
Va multumesc mult pentru raspuns. Referitor la ceea ce ati spus, inseamna ca se mai aplica uzucapiunea, conditia fiind ca terenul sa fie in proprietatea privata a statului.

Cu indrazneala as dori sa va mai intreb cateva detalii.

Unde pot verifica mai exact in proprietatea cui se afla terenul respectiv?

Stiu ca vecinii mamei mele au avut niste decizii de atribuire dinainte de anii '90 pentru suprafetele lor, care sunt aproximativ aceleasi, 5-6 ari.

Mama mea a verificat la prefectura, pentru perioadele 50-60 dar nu s-a gasit nici o hartie la arhiva momentan. Banuiesc ca daca s-ar gasi o decizie de atribuire, atunci totul ar fi mult mai simplu nu?

Referitor la concesiune si stupeficie, m-am interesat putin si asta ar insemna ca primaria sa ne dea terenul respectiv pentru o perioada de x ani, nu mai mult de 99 ani, asta insemnand ca nu se va putea vinde acel teren impreuna cu casa etc. corect?

Daca se ajunge la aceasta varianta cu conceciunea sau stupeficia, se mai poate construi ceva pe acel teren, o anexa, o baie sau ceva?

Singura modalitate prin care mama mea ar fi proprietar cu drepturi depline al acelui teren ramane varianta de a deschide impreuna cu un avocat actiunea de uzucapiune nu?

Va multumesc mult pentru raspuns insa odata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa si teren nicolae28 nicolae28 Buna ,am o nelamurire in ceea ce priveste intabularea. Am un teren cu casa si gradina,unde stau bunici , parinti , acest teren nu este intabulat dar dosed ... (vezi toată discuția)
Avem drept de uzucapiune? ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tatalui meu ia construit bunicul o casa cam prin 1968 , deatunci parintii mei folosesc terenul de sub casa si inca vreo 15 arii in spatele surii, nu ... (vezi toată discuția)
Teren mai mult in realitate decat in acte mia26maria mia26maria Trebuie sa intabulez de pe titlul de proprietate al mamei care a decedat casa si terenul aferent.Pe titlu sunt trecute 10 ari , dar terenul este de 13,5 ... (vezi toată discuția)