avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare scop si obiective la un ONG?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare scop si obiective la un ONG?

Buna seara! Un ONG cu vechime care a avut scop social in domeniul muncii poate fi reorientat spre ajutorul familiilor cu copii din spectrul autist?
Fondatorii il pot ceda prin vreo metoda legală?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:38, 31 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. In decursul existentei unui ong se pot intalni situatii in care nu numai sa se schimbe aproape in totalitate membrii asociati, pentru ca acest fenomen apare firesc caci vin alte generatii care le vor lua locul celor acelor membrii care figurau ca fondatori pe prima lista cu membrii care au inregistat initial ong-ul la judecatorie, dar sa se ajunga nu numai sa se adauge in statut obiective si activitati noi, ci sa se schimbe in totalitate scopul si obiectivele asociatiei.
Deci pentru inceput, veti initia procedura de acceptare in ong-ul existent a noi membrii cu drepturi depline. Cei noi vor depune cereri de adeziune la asociatie, cereri care apoi vor fi discutate si aprobate de comitetul director. Acest comitet director va initia si procedura interna de discutare si redactare a modificarilor pe care doriti sa le aduceti statutului asociatiei la care vor participa toti membrii cu drepturi depline, deci si cei noi acceptati. Cand veti fi gata cu forma finala, deci cea care sa va ajute sa lucrati cu si in ajutorul familiilor cu copii din spectrul autist, comitetul director va convoca adunarea generala a membri asociatiei care va avea pe ordinea de zi printre altele: alegea componentei noii structuri de conducere a asociatiei, aprobarea modificarilor la statutul asociatie. Apoi va trebui sa inregistrati la judecatorie procesul verbal al adunarii generale si numai dupa aceea veti putea sa lucrati pe noua forma a asociatiei cu noua echipa de conducere.
daca e fundatie. scopul in principiu NU poate fi modidficat. Decat exceptional daca de ex. a fost indeplinit sau nu mai are cum sa fie indeplinit, ceea ce nu prea are cum fi cazul in situatia descrisa. Daca e asociatie, se poate modifica scopul si obiectivele, ca orice alt element din statut, prin hotarare a Adunarii Generale cu majoritatea privezuta in statut pentru acest tip de decizii. Nu exista "cedare" a unei asociatii, dar se pot inscrie membri noi, se pot retrage cei vechi, si cei noi se aleg in orgenele asociatiei si decid ce modificari doresc la statut, desigur in limitele legii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)
Despre ong-uri ARKzad ARKzad dupa o scurta perioada de la infiintarea unui ONG, inscris in reg.ONG pe tara si avand deschis cont in banca,activitatea este intrerupta din cauza ... (vezi toată discuția)