La Cumpararea vechimii ptr pensie , daca am lucrat 12 ani din 1976-1988 va trebui sa platesc 3 ani ca sa ajung la stadiul minim de cotizare de 15 ani. Intrebare: Ca sa-mi maresc punctajul are vreo importanta perioada pe care o aleg in Contractul cu Casa de Pensii?, sau orice perioda voi alege punctajul va fi la fel ptr cei 3 ani.
Buna ziua,
Fără a avea un stagiul minim de cotizare, respectiv o perioadă de 15 ani nu veți putea beneficia de stabilirea drepturilor de pensionare. În cazul în care aveți studii superioare efectuate la frecvență această perioadă este inclusă în stagiul de cotizare.
Perioada nu are relevanță, singura condiție este ca această să nu se suprapună cu perioada lucrată. Punctajul se calculează în funcție de suma pe care sunteți dispus să o plătiți la cumpărarea vechimii.
Multumesc d-na Avocat Purcaru, mai am o intrebare va rog: si daca fac un contract de asigurari sociale ptr 3 ani, care ii am lipsa, va trebui sa platesc 25% din salariul minim pe economie de 2550 lei voi plati 637 de lei ptr fiecare luna din cei 3 ani lipsa si intrebarea mea e: La ce punctaj lunar ma voi astepta daca fac un contract cu Casa de Pensii si platesc 637 lei X 36 = 22932 lei?