avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA anulat oficiu- inspectie fiscala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA anulat oficiu- inspectie fiscala

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu informatii in legatura cu urmatoarea speta:
O firma careia i-a fost anulat codul de TVA din oficiu conf art 153 alin 9 lit e in 2012, a emis in perioada 2016-2018 facturi fara tva . Imediat dupa anularea codului de tva nu s-a facut cerere pentru reactivarea codului de tva si nu s-a depus deloc declaratia 311.
Acum are inspectie fiscala. Va rog sa-mi spuneti cum se va calcula tva-ul aferent livrarilor din perioada 2016-2018?
Daca de exemplu factura s-a emis fara tva si are valoare 10000 lei, se considera 10000 lei baza impozabila sau 10000 lei valoare cu tot cu tva?
Multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:54, 8 Mai 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
10.000 lei include TVA . Vi se va calcula TVA din valoarea facturii emise .
Multumesc mult pentru raspuns! Astazi unul dintre inspectori ne-a spus tocmai invers, ca valoarea totala a facturii va fi considerata baza impozabila. Nu stiu cum am putea contesta aceasta masura.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru voi cu cat ati facturat clientului acela e pretul final . Nu ii puteti pretinde clientului sa va plateasca mai mult decat 10.000 lei .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uite si un material in care e si baza legala :

Prevederi referitoare la baza de calcul a TVA

Prevederile referitoare la baza de calcul a TVA, precum si cele privind anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA au fost modificate prin doua acte normative publicate luni in Monitorul Oficial.Ordinul MFP nr. 1820/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20 din 12 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a aprobat Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 6/2014 care modifica Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 2/20111 privind taxa pe valoarea adaugata.

Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 6/2014 prezinta modul de determinare a bazei de calcul pentru TVA si modul de calcul al TVA pentru aceste tranzactii, cand exista o situatie post-factum ce obliga aceste persoane la plata TVA.

In Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 6/2014 se mentioneaza ca pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile, taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta se determina in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau alte mijloace de proba administrate, conform Codului de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:

- se aplica cota legala de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii (conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Taxa pe valoare adaugata» din Codul fiscal ), in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii;

- atunci cand pretul unui bun/serviciu a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata datorate pentru operatiunea supusa taxei, pretul convenit trebuie considerat, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobanditor taxa pe valoarea adaugata solicitata de administratia fiscala, ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, taxa pe valoarea adaugata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite(prevazut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Taxa pe valoarea adaugata» din Codul fiscal);

- atunci cand partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii, taxa pe valoarea adaugata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite (prevazut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Taxa pe valoarea adaugata» din Codul fiscal).

Fata de prevederile anterioare existente, modificarea majora este data de ultimele doua situatii, cand TVA se considera inclusa in pret. Anterior, autoritatile fiscale solicitau TVA pornind de la prezumtia ca acesta nu este inclus in pret si s-ar aplica la valoarea tranzactiei.
Multumesc din suflet pentru informatii! Imi sunt de mare folos.

Alte discuții în legătură

Tva locuinta noua paduraruciprian paduraruciprian Am cumparat un apartament nou in urma cu 4 ani. Desi poate parea naiv, nu stiu daca a fost cu TVA 5% sau nu. In contractul de vanzare-cumparare nu am nimic ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare teren nora har nora har O firma care a pierdut statututl de platitor de tva datorita faptului ca nu a mai desfasurat activitate vrea sa vanda un teren catre o persoana fizica( ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina - tva se schimba viorel2rusu viorel2rusu Buna, Am urmatorul caz, sunt in cursul achizitionarii unei masini noi de 19.000 EUR cu TVA inclus. Am platit un avans de 2.000 EUR, urmand ca in luna ... (vezi toată discuția)