avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la vanzare teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la vanzare teren

O firma care a pierdut statututl de platitor de tva datorita faptului ca nu a mai desfasurat activitate vrea sa vanda un teren catre o persoana fizica( administrator si asociat al firmei).
1) intrebarea este care ar fi regimul tva la vanzare, tinand cont de faptul ca acum nu mai este inregistrat ca platitor de tva?
2)este posibila compensarea creantei(valoarea terenului) cu datoria catre asociat? am citit undeva despre acest procedeu care se cheama"dare in plata"?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:43, 12 Iunie 2013
1. Din moment ce nu mai sunteti inregistrat ca platitor de TVA nu se mai aplica TVA la vanzare. Dar daca depasiti 220.000 lei va trebui sa va inregistrati dupa livrare, desi nu ar trebui daca ar fi accesorie activitatii principale, dar d-voastra spunand ca nu aveti activitate se poate interpreta ca aceasta vanzare e activitatea principala.

Totusi potrivit ART. 141 alin 2 lit f din Codul fiscal

f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;


Deci in contractul de vanzare - cumparare, sau de dare in plata daca e vorba de teren agricol sa scrieti pretul este de exemplu 10.000 euro scutit de TVA cf ART. 141 alin 2 lit f din Codul fiscal, sau daca e teren construibil scutit de TVA cf art 152 Cod fiscal ( Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici)

Daca nu scrieti nimic referitor la TVA atunci se aplica TVA la valoare. VEdeti Decizia Comisia Centrală Fiscală nr. 2/2011


În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 137 alin. (1) lit. a) şi art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a pct. 23 alin. (1) şi (2) din titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru livrările taxabile de construcţii şi de terenuri, taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă se determină în funcţie de voinţa părţilor rezultată din contracte sau alte mijloace de probă administrate conform Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
a) prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrării [conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adăugată", aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare], în cazul în care rezultă că:
1. părţile au convenit că TVA nu este inclusă în contravaloarea livrării; sau
2. părţile nu au convenit nimic cu privire la TVA;

b) prin aplicarea procedeului sutei mărite [prevăzut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adăugată", aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare], în cazul în care rezultă că părţile au convenit că TVA este inclusă în contravaloarea livrării.


2. Da, exista contract de dare in plata prin care notarul va insera compensarea intre datorii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
societatea noastra a vandut o cladire veche ,din 1993 insa nu s-a trecut in contractul de vanzare cumparare scutit cf art 141 alin 2 it f ,aceasta mentiune apare doar pe factura .ar fi probleme in caz de control ?
adrianabresug a scris:

societatea noastra a vandut o cladire veche ,din 1993 insa nu s-a trecut in contractul de vanzare cumparare scutit cf art 141 alin 2 it f ,aceasta mentiune apare doar pe factura .ar fi probleme in caz de control ?


S-ar putea sa fie desi in Cod proc fiscala scrie:

Art. 64 Forţa probantă a documentelor justificative şi evidenţelor contabile

Documentele justificative şi evidenţele contabile ale contribuabilului constituie probe la stabilirea bazei de impunere. În cazul în care există şi alte acte doveditoare, acestea vor fi luate în considerare la stabilirea bazei de impunere.


Deci daca ne luam dupa ce scrie in Decizia 2/2011 de mai sus si art 64 C pr fiscala, ar fi suficient, dar eu recomand sa se scrie si in contract... pe viitor.
Multumesc mult pentru raspuns si precizari. Fiind un teren construibil( are chiar anumite avize obtinute) care are o valoare de inventar peste 220.000 lei dupa tranzactie va deveni platitor de tva. Oricum tranzactia se fa face dupa o reevaluare a terenului inainte de data tranzactiei .Daca este teren construibil,factura cum se emite, in conditiile in care precizez ca firma are cod caen - 4120 activitate de constructii(cred ca poate fi considerata accesorie activitatii principale). Dar daca ar avea alt cod caen?
nora har a scris:

Multumesc mult pentru raspuns si precizari. Fiind un teren construibil( are chiar anumite avize obtinute) care are o valoare de inventar peste 220.000 lei dupa tranzactie va deveni platitor de tva. Oricum tranzactia se fa face dupa o reevaluare a terenului inainte de data tranzactiei .Daca este teren construibil,factura cum se emite, in conditiile in care precizez ca firma are cod caen - 4120 activitate de constructii(cred ca poate fi considerata accesorie activitatii principale). Dar daca ar avea alt cod caen?


Norme: (6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.

Deci trebuie sa vedeti certif de urbanism daca terenul e construibil. Nu conteaaza codul CAEN din certificat inregistrare, conteaza efectiv ce venituri are firma. Avand doar venituri din vanzare terenuri, ar trebui sa isi si modifice activitatea principala pt a reflecta realitatea. Deci daca e construibil e tot fara TVA intrucat nu sunteti inregistrat ca platitor de TVA. Va inregistrati dupa vanzare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)
Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)