avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cladire noua sau veche, tratament TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cladire noua sau veche, tratament TVA

Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct de vedere al tva-ului,daca se doreste vanzarea ei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 15:44, 9 Iulie 2013
Pentru ca raspunsul ar fi prea lung aici gasiti Precizãrile ANAF privind regimul TVA al vânzãrilor de bunuri imobile realizate de cãtre persoane fizice [ link extern ]
Este vorba de persoane juridice.Multumesc,oricum.
office.carmen a scris:

Este vorba de persoane juridice.Multumesc,oricum.


Raspunsul e dat considerand ca sunteti inregistrat in scopuri de TVA.

Potrivit Cod Fiscal, art 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării:

(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;


Norme:

37. (1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.

........

(3) Se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcţii sau al unei părţi din construcţie care nu a suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a construcţiei sau a unei părţi din construcţie. Prin proces-verbal de recepţie definitivă se înţelege procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislaţiei în vigoare. În cazul unei construcţii realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia construcţia sau partea din construcţie este înregistrată în evidenţele contabile drept activ corporal fix.

(4) Data primei utilizări a unei construcţii se referă la construcţii care au suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal. Prin data primei utilizări se înţelege data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză sau a unei părţi a construcţiei. Prin proces-verbal de recepţie definitivă se înţelege procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislaţiei în vigoare. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii sau a unei părţi din construcţie, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia este majorată valoarea construcţiei sau a unei părţi din construcţie cu valoarea transformării respective.

(5) Dacă livrarea unei construcţii intervine înainte de data primei ocupări, astfel cum este definită prima ocupare la alin. (3), se consideră că are loc livrarea unei construcţii noi.

(6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism. În situaţia în care livrarea unui teren pe care se află o construcţie are loc ulterior livrării construcţiei sau independent de livrarea construcţiei, livrarea fiind realizată de persoana care deţine titlul de proprietate asupra construcţiei sau de altă persoană care deţine numai titlul de proprietate asupra terenului, se consideră că are loc livrarea unui teren construibil în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.



Deci pt ca ati mentionat dec 2008 atunci nemaifiind noua , trebuie o evaluare pt a vedea daca terenul e mai valoros ca si cladirea. Daca cladirea e mai valoroasa puteti merge pe scutire TVA, daca nu aplicati TVA 24%. Raspunsul e dat considerand ca, construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Daca vindeti cladirea in regim de scutire, trebuie sa ajustati TVA dedus, conform Cod Fiscal

ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

Gasiti si exemple in normele de aplicare.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Regim tva pentru livrarea terenului si constructie aferente Andrei CFNET Andrei CFNET Art. 141 (2) lit. f) din Codul Fiscal (http://codfiscal.net/art-141-alin-2-3-scutiri-pentru-operatiuni-din-interiorul-tarii/) prevede ca sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu comercial lilianadnc lilianadnc Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de ... (vezi toată discuția)