avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA COLECTARE TVA PRIVIND IMOBILE ACHIZITIONATE DE LA PERS ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

COLECTARE TVA PRIVIND IMOBILE ACHIZITIONATE DE LA PERS FIZICE

Buna ziua,
In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA?
Mentionez ca vanzarea se va face catre o persoana fizica.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Bbianca, utilizator
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:02, 9 Noiembrie 2009
CF art.141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării

f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren.
Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
Norme metodologice:
2) Se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcţii care nu a suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a acesteia. În cazul unei construcţii realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia bunul este înregistrat în evidenţele contabile drept activ corporal fix.
(5) Excepţia prevăzută la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplică numai în cazul persoanelor care devin impozabile în sensul art. 127 din Codul fiscal pentru livrarea de construcţii noi, de părţi ale acestora sau de terenuri construibile.

Concluzia este ca trebuie sa colectati ( sa vindeti cu) TVA.


Multumesc pentru raspuns,deci sa inteleg ca pe fatura de vanzare va apare TVA separat?
Acum remarc ca nu achizitia este 2009, ci constructia. Deci este cladire noua si trebuie facturat cu tva
Cele de mai jos sunt pt cele vechi dar achizitionate in 2009.
Nu o sa sterg cele scrise desi sunt off topic.

Cel mai bine ar fi sa va adresati in scris catre finante.
Parerea mea este ca nici o cladire, dupa 31 dec a anului urmator finalizarii constructei nu mai este noua, data ce nu are nici o legatura cu data la care o persoana a achizitionat-o.
"Data primei ocupari" coincide cu data semnarii de catre beneficiar a procesului verbal de receptie definitiva a cladirii, adica de catre primul beneficiar. Faptul ca de atunci s-au schimbat proprietarii nu inseamna ca fiecare are o prima ocupare de la data la care devine proprietar si nici contractul sau de vinzare cumparare (la care PJ mai fac o Nota de receptie) nu tine loc de PV de de receptie definitiva.
Pt ca dvoastra nu ati beneficiat de deducerea tva la cumparare (fiind cumparat de la o PF) si deci nefiind obligat sa faceti ajustare tva cf art 149 in cazul in care vindeti fara tva nu ar fi avantajos sa vindeti cu tva, deci intrebati pe cei de la finante explicind cu lux de amanunte situatia in care sunteti.

Parerea mea este ca, vinzarea de costructii dupa data de 31 dec a anului urmator primei ocupari de catre primul beneficiar este scutita de tva, indiferent de data la care urmatorii proprietari cumpara si vind acea cladire sau parte din cladire.

Revin pt a atrage atentia asupra unei eventuale transformari sau modificari a cladirii cu cel putin 20% din valoarea totala a imobilului, pt care va trebui facuta ajustare in cazul in care se vinde fara tva.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva apartamente vechi george1964 george1964 in 2008 m-am inregistrat ca persoana fizica platitoare de tva si am construit un bloc de apartamente (pe care l-am receptionat in 2008), din care pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu comercial lilianadnc lilianadnc Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de ... (vezi toată discuția)