avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vinzare spatiu comercial
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vinzare spatiu comercial

Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de 50.000 lei,in anul 2009 s-au efectuat modernizari in valoare de 30.000 lei,iar in anul 2011 s-au facut din nou modernizari in valoare de 40.000 lei,la 31.12.2011 s-a facut reevaluarea spatiului cu un plus de 40.000 lei constituindu-se diferente de reevaluare pozitive in valoare de 25.000 lei;si as vrea sa stiu daca pot sa-l vand fara TVA,si daca valoarea neamortizata este deductibila fiscal in cazul vanzarii.
Cel mai recent răspuns: lilianadnc , utilizator 09:16, 16 August 2012
art. 141, alin. 2 din codul fiscal
Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării.
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

norme:
Data primei utilizări a unei construcţii se referă la construcţii care au suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal. Prin data primei utilizări se înţelege data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză sau a unei părţi a construcţiei. Prin proces-verbal de recepţie definitivă se înţelege procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislaţiei în vigoare. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii sau a unei părţi din construcţie, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia este majorată valoarea construcţiei sau a unei părţi din construcţie cu valoarea transformării respective.


efectuati calculele matematice, iar daca imobilul nu poate fi considerat a fi nou, conform prevederilor legale susmentionate, il puteti vinde in regim de scutire tva, iar in acest caz va trebui sa ajustati tva dedusa la efectuarea modernizarilor, conform art. 149 din codul fiscal.

valoarea ramasa neamotizata este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
xerxes, utilizator
MULTUMESC MULT PENTRU AJUTOR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)
Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren + constructie Teden Teden Buna dimineata, La o societate, trebuie sa vand un teren in valoare de 46691 lei si o constructie in valoare de 11309 lei. Acestea au fost achizitionate ... (vezi toată discuția)