avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva apartamente vechi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva apartamente vechi

in 2008 m-am inregistrat ca persoana fizica platitoare de tva si am construit un bloc de apartamente (pe care l-am receptionat in 2008), din care pana acum nu am vandut nimic. in 2010 vand 10 apartamente care cf legii nu mai sunt noi. platesc tva aferent?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:56, 16 Noiembrie 2009
Cf art 141 alin 2 lit f sunt scutite livrarile de catre orice persoana a unei constructii care nu este noua. In intelesul acestui art cladire noua este cladirea livrata cel tirziu pina la data de 31 dec a anului urmator primei ocupari ori utilizari a constructiei.
Pct 37 alin 2 din Norme spune ca "se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii care nu a suferit transformari de natura celor mentionate la pct 4 al art 141 alin 2 lit f din CF, data semnarii de catre beneficiar a procesului verbal de receptie definitiva a acesteia.

Deci, daca data semnarii PV de receptie definitiva este 2008 si nu ati adus transformari (minim 50% din valoarea de piata a constructiei), dupa 1 ian 2010 inclusiv livrarea este scutita de tva.

Fiind PF platitoare de tva, daca ati beneficiat de dreptul de deducere al tva aferent realizarii acestora, trebuie sa ajustati valoarea tva dedus cf art 149 pe 20 ani.

Puteti opta, printr-o notificare anterioara livrarii, pt taxarea operatiunii scutite, caz in care nu trebuie sa ajustati tva deductibil.

Trebuie sa analizati cum este mai avantajos in functie de pretul de vinzare al pietei, de cota de tva in vigoare la data livrarii.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
t.simona, utilizator
da, am dedus taxa aferenta cheltuielior, dar cititind art 149 spre care m-ati indrumat, sincer nu am inteles. cum trebuie procedat? cum trebuie sa ajustez valoarea tva dedusa?
daca vindeti un apartament in regim de scutire, in 2010 (legea va da voie acest lucru), pentru care dvs ati dedus TVA in valoare de, sa zicem, 50.000 lei, ajustarea se face in felul urmator, avand in vedere ca receptia s-a facut in 2008 :

50.000 x 18 / 20 = 45.000 lei - ajustare in favoarea statului

perioada de ajustare este de 20 de ani, incepand de la 1 ianuarie 2008 si pana in 2027 inclusiv si se realizeaza o singura data pentru intreaga perioada ramasa (2010 - 2027, adica 18 ani)

deci trebuie sa restituiti 18 douazecimi din taxa dedusa.

de accea va sfatuiesc sa optati pentru facturarea in regim normal de taxare, adica cu TVA, depunand o notificare la administratia financiara in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)
Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Tva executare silita xtrix xtrix Stiu ca aceasta discutie a mai fost, dar doresc sa evidentiez alte detalii. Asadar, in cazul executarii silite pt. o cladire veche dar care a fost modernizata ... (vezi toată discuția)