avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Regim TVA pentru livrarea terenului si constructie ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Regim TVA pentru livrarea terenului si constructie aferente

Art. 141 (2) lit. f) din Codul Fiscal ([ link extern ] :
livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;


Alin. (3) prevede ca orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme.

Aspecte supuse discutie:
1. Livrarea constructie si terenului pot fi disociate din perspectiva TVA, mai exact terenul poate fi livrat in regim de taxare iar constructia (care nu este noua) in regim de scutire TVA?
2. Terenul poate fi divizat dpdv al TVA in teren pe care este edificata constructia si in teren aferent constructie?
3. Terenul pe care este edificata constructia poate fi interpretat prin asimilare cu notiunea de amprenta la sol a cladirii?
Ipoteze: Toate proprietatile au numere cadastrale diferite.

Alte discuții în legătură

Vanzare cladire carmengherasim carmengherasim Am o cladire achizitionata in 2001. A fost reevaluata in dec. 2006. Societatea doreste sa vinda cladirea, la rubrica de TVA pot scrie scutit fara drept de ... (vezi toată discuția)
Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare dianapp dianapp O persoana cu dubla cetatenie(romana si engleza) care detine un singur imobil(o garsoniera) in Romania si pe care, in perioada pe care a detinut-o, a mai ... (vezi toată discuția)