avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare cladire

Am o cladire achizitionata in 2001.
A fost reevaluata in dec. 2006.
Societatea doreste sa vinda cladirea, la rubrica de TVA pot scrie scutit fara drept de deducere.(este scutita de TVA?)
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 19:09, 6 Decembrie 2009
Operatiunile scutite de TVA sunt reglementate de Codul Fiscal la art 141 , cazul dumneavoastra fiind reglementat de alineatul (2) litera f) :

Livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;

Alineatul (3) din articolul 141 prevede ca Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin normele metodologice .
Puteti opta sa facturati cu TVA sau fara TVA!

In situatia in care dupa data de 1 ianuarie 2007 nu ati facut nici un fel de imbunatatire la cladirea detinuta, veti factura fara TVA cu mentiunea Operatiune scutita fara a avea vreo obligatie de ajutare.

In situatia in care in perioada post aderare, ati efectuata investitii la cladire va trebui sa analizati implicatiile TVA-ului.
Este posibil sa rezulte ca va aranjeaza mai bine sa facturati cu TVA (in acest caz va trebui sa depuneti notificare privind optiunea de taxare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)
Regim tva pentru livrarea terenului si constructie aferente Andrei CFNET Andrei CFNET Art. 141 (2) lit. f) din Codul Fiscal (http://codfiscal.net/art-141-alin-2-3-scutiri-pentru-operatiuni-din-interiorul-tarii/) prevede ca sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare intre firme ilmir1 ilmir1 Buna ziua Imi poate spune cineva daca se plateste TVA la tranzactiile imobiliare intre firme? Caci eu stiam ca sunt tranzactii scutite fara drept de deducere (vezi toată discuția)