avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la tranzactii imobiliare

O persoana cu dubla cetatenie(romana si engleza) care detine un singur imobil(o garsoniera) in Romania si pe care, in perioada pe care a detinut-o, a mai avut-o si inchiriata, plateste TVA la vanzarea acesteia?
Am citit si codul fiscal, art 127 si normele aferente alin 2dar nu sunt prea lamurita :(
Va multumesc anticipat pentru edificare :)
Cel mai recent răspuns: dianapp , utilizator 17:56, 18 Septembrie 2013
Probabil ca garsoniera nu este noua:

ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;


Norme:
37. (1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei.


Cred ca in cazul d-voastra (daca nu e constructie noua, vezi mai sus) se aplica scutirea de la art 141 alin 2 lit f). Pt ca nu cred ca terenul aferent este mai valoros ca si constructia.

Dar s-ar aplica tva, aveti plafonul de scutire de 220.000 lei/ an.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc pentru raspuns!
A fost sufficient de explicit.
Sunteti o echipa de profesionist :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu tva sau fara? Laura Ciobeica Laura Ciobeica O situatie incurcata... Un SRL roman vinde altui SRL roman un imobil - teren si constructie. Se intampina urmatoarele probleme: 1. SRL ul cumparator insista ... (vezi toată discuția)
Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren si cladire iuli-ana iuli-ana la vanzarea unui teren cu constructie pe el se poate percepe tva de 19% la teren si 5% la cladire sau sunt scutite de tva, mentionez ca au fost cumparate in ... (vezi toată discuția)