avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Acordare de prioritate la trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Acordare de prioritate la trecerea de pietoni

Bună ziua. Am o nelămurire legată de acordarea de prioritate pietonilor aflati pe trecere.
Astfel, in conditiile in care singurul articol care defineste prioritatea de trecere este următorul
"acordare a prioritatii – obligatia oricarui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca."
De ce toți juriștii pe care i-am consultat pretind că dacă un pieton calcă pe trecere și nu oprești înseamnă că nu i-ai acordat prioritate. Conform definiției de mai sus, dacă el își continuă trecerea fără a fi nevoit să se oprească, să își schimbe direcția, etc. nu e neacordare de prioritate.
Atât avocații pe care i-am întrebat cât și judecătorii aplică raționamentul ”a pășit pe trecere și nu ai oprit e neacordare de prioritate”. Mi se pare că sunt analfabeți funcțional atât timp cât funcționează ca niște roboți fără a fi capabili să facă o judecată de valoare.
Nu am studii de specialitate, e posibil să fie alte principii juridice care să se aplice aici, dar nu am găsit până acum vreunul care să-mi ofere o explicație care să aibă o urmă de logică.
Cel mai recent răspuns: vasile.g , utilizator 17:39, 6 Ianuarie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Pietonul traverseaza legal. Acel tip de trecere.

PAUL777 a scris:

Bună ziua!La ce fel de trecere de pietoni faceti dumnv referire?Sunt treceri dirijate și nedirijate.Cele nedirijate ,dacă pietonul se află pe trecere sunteți obligat sa i acordați prioritate.(sunt semnalizare cu indicatorul albastru reflectorizant.De obicei,este precedat și de indicatorul rutier"Presemnalizare trecere pentru pietoni"(roșu pe margini forma dreptunghiulară reflectorizant).Mai sunt și cele care presemnalizeaza trecerea de pietonii prin intermediul unui semaf de culoare galbenă .Cele dirijate prioritatea se acordă numai în cazul în care pietonul traversează pe culoarea verde a semaforului pentru pietonii . Dacă traversează pe culoarea roșie nu trebuie sa i acordați prioritate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate trecere de pietoni in intersectie semaforizata mrbilly mrbilly Buna ziua, As dori sa pun o intrebare la care nu gasesc niciun raspuns concret. 1.In momentul in care te deplasezi pe un drum cu o singura banda pe sens, ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Neacordarea de prioritate a pietonilor, contestație? BeBeLPSc. BeBeLPSc. Bună seara, aseară am fost oprit de către politie și am primit 4 puncte de amenda si permisul reținut pentru o perioada de 30 de zile cu dovadă de ... (vezi toată discuția)