avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale intoarcere din concediu de crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale intoarcere din concediu de crestere si ingrijire ...

Drepturi salariale intoarcere din concediu de crestere si ingrijire copil:
Unei angajate, care a fost in concediu de crestere si ingrijire copil, si care a avut CIM suspendat in 2018, atunci cand au trecut contributiile de la angajator la angajat, si care s-a reintors in 2022 la lucru, i se va majora salariul brut de incadrare, astfel incat sa obtina salariul net, cel putin, egal cu cel dinainte sa intre in concediu de crestere si inrijire copil?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:59, 17 Ianuarie 2022
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Daca in timpul CCC , s-au majorat salariile, atunci la revenirea din CCC, angajatorul este obligat sa va acorde salariul imbunatatit, asa cum se dispune in alin.8 al art.10 din Legea nr.202/2002.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt in concediu creștere copil și pentru asta contractul ... Ilinca Alexandra Ilinca Alexandra Buna ziua! Sunt in concediu creștere copil și pentru asta contractul colectiv de muncă a fost suspendat, in cei aproape doi ani în care am stat acasă cu , ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in firma dupa concediu crestere copil TeknaQQ TeknaQQ Buna ziua, Doream un raspuns, o lamurire visavis de problema mea expusa mai jos: Pana de curand am fost in concediu de crestere copil 2 ani, iar la ... (vezi toată discuția)
Salariu întoarcere din cic Andreea343 Andreea343 Buna ziua, la intoarcerea din concediu ingrijire copil angajatorul e obligat sa reia contractul in aceleasi conditii salariale ca inainte de suspendarea lui? ... (vezi toată discuția)