Bună seara!
Ma confrunt cu următoarea problema:
O cunoștință a dorit sa achiziționeze un apartament într-un bloc nou. Acest lucru se întâmpla la începutul anului 2020. A fost găsit un apartament într-un bloc în construcție. S-a achiziționarea lui, în timpul execuției, deoarece a fost propusa o reducere de preț.
Blocul fiind în construcție, nefiind intabulat, ne putându-se incheia un contract de vânzare cumpărare, s-a convenit la semnarea unei promisiuni bilaterale de vânzare.
Aici încep problemele:
Cumpărătorul a achitat un avans de 5000 de euro, urmând ca restul sumei pana la acumularea prețului final sa fie achitat în termen de o luna de la semnarea promisiunii.
Cumpărătorul, fiind mulțumit de "reducerea" propusa de vânzător, a procedat la achitarea integrala a prețului stabilit, lucru care s-a și întâmplat. Țin sa precizez ca, în promisiunea de vânzare ni a fost inclusa nicio clauza de către cumpărător.
Acum, aflandu-ne in 2022, după semnarea a 3 prelungiri, timp în care blocul a fost doar intabulat, abia în toamna anului trecut, iar în acest moment existând "niște probleme" cu dezmembrarea terenului, nu se mai întâmplă nimic.
Cumpărătorul a fost întrebat de nenumărate ori despre progresul execuției și despre circuitul documentelor, dar de fiecare data aceste răspunzând foarte "dubios". În momentul de fata, blocul este terminat în proporție de 80%, apartamentul a fost utilat complet de către cumpărător, dar în continuare contractul final de vânzare cumpărare nu exista. Întrebat despre acest aspect și pus în fata faptului ca, au trecut totuși 2 ani de la plata și promisiuni, acesta răspunde foarte deranjat : " dacă vreți va dau banii înapoi acum " . Niciun răspuns pertinent sau profesional din partea acestuia, lucru care ne baga la bănuieli.
Întrebarea mea este urmatoarea:
Cum ați proceda în aceasta situație și ce ar fi de făcut?
Țin sa precizez ca, desi cumpărătorul își dorește apartamentul și nu banii înapoi, eu cred ca exista riscul sa rămână și fără apartament și cu "banii luati".
Ce m-ati sfatui in aceasta situație?
P.S.: in aceasta situație ma gandesc ca se afla toti promitentii cumpărători din bloc. Doar câțiva se mai agita și par îngrijorați. Dubioasa situație..
Va mulțumesc pentru atenție și interes.
L.E.: In urma unei discuții cu investitorul, am înțeles ca acestuia i-a fost respinsă dezmembrarea cadastrala deoarece nu a respectat proiectul. El avea în autorizatie parcări de tip Klaus, dar le-a transformat in parcări supraterane. Am înțeles ca asta e o șmecherie a dezvoltatorilor, ca să păcălească sistemul, normativul fiind ca fiecărui apartament trebuie sa ii fie disponibil un loc de parcare.
Buna ziua, Sunt divorțată. Am cu fostul soț 2 copii majori. Doresc să donez copiilor apartamentul . Fostul soț dorește doar vânzare cumpărare cu ei.Este bun comun, nu am făcut partajul. Ce e necesar să fac pentru pentru a putea face donația. Mulțumesc