avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ingradire cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ingradire cale de acces

Buna ziua.
Am situatia urmatoare: mai multi vecini avem acces la casele noastre prin cale de acces privata care a fost impartita in 4 loturi (lot 1 la inceputul strazii --din vale-- si pana la lot 4 care e capatul strazii-- in deal-- unde e si fundatura). Eu am cota indiviza pe lot 1, 2 si 3 al caii de acces. casa mea se situeaza de-a lungul intregului lot 3 de cale de acces si un sfert din lotul 4, dar pe lotul 4 nu mai am cota indiviza. Ideea e ca vecinul de mai sus care are proprietatea pe intreaga portiune a lotului 4 al caii de acces (unde are de altfel si cota indiviza impreuna cu vecinul din capatul strazii) a pus poarta la hotarul dintre lotul 3 si lotul 4 al caii de acces pt a ne interzice tuturor celor de la vale accesul pe lotul 4 al caii de acces. Mentionez ca poarta asta pusa de el pe calea de acces imi ingradeste accesul in curte pt ca in imediata ei apropiere avem poarta auto de intrare in curte pe unde nu putem intra decat cu fata, pt manevre de intrat cu spatele in curte nu avem cum din cauza portii. Poarta se deschide spre lotul 3, adica lotul unde am cota indiviza, cel din fata casei mele. Este legal ce a facut el? e normal ca poarta sa se deschida pe lotul 3? desi el a vrut sa inchida doar lotul 4? pot face ceva impotriva lui pt a-si scoate poarta sau macar sa o mute astfel incat sa se deschida toata pe lotul 4? Pt ca noi la iesirea din curte trebuie sa mergem cu spatele pana in vale in strada principala (nu avem unde intoarce, strada fiind ingusta). Multumesc din suflet.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
sylvya04, utilizator
Cel mai recent răspuns: sylvya04 , utilizator 21:14, 4 Februarie 2022
rog lamuriti: cota indiviza inseamna ca stapaniti toti 4 in devalmasie calea de acces. ea nu poate fi impartita in loturi
Am specificat ca e impartita in 4 loturi pt ca exista 4 numere cadastrale pt aceasta cale de acces. Un numar cadastral si un extras de carte funciara diferita pt fiecare portiune din cele 4. Poate m-am exprimat gresit. Mai la vale de mine (spre strada principala) mai sunt alti 3 proprietari pe strada asta.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
sylvya04, utilizator
Bun, deci nu este cota indiviza, iar dvs sunteti lotul 3. Zic bine?
Si lotul 1 are inscrisa servitutea pentru 2, 3 si 4, lotul 2 pentru 3 si 4 si lotul 3 pentru 4? E ciudat, dar asa e soarta.
Acum: daca pe CF al fiecarui proprietar lot este inscrisa destinatia drum acces sau ceva echivalent, aceasta trebuie pastrata, iar el nu trebuie ingradit.
De regula acest lucru se intampla in urma unei neintelegeri cu vecinii, chiar conflict. Sau in cazul in care este vorba de un proprietar nou, desi e mai rar.
Ca sa-l obligati sa redea destinatia trebuie sa va judecati. Poate insa va intelegeti cumva. Vorba dulce...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
adriandimitriu, utilizator
Exact, poarta a fost pusa dupa un conflict cu un vecin din vale care intre timp a vandut, deci nu mai reprezinta o "amenintare" pt el, doar ca acum vecinul asta de la deal care a pus-o nu mai vrea sa o scoata. Am incercat cu vorba buna de nenumarate ori, De asta voiam sa vad ce este de facut mai departe pt ca aceasta poarta ma limiteaza sa intru in curte cu masina (pot intra doar cu fata, ceea ce inseamna ca trebuie sa ies tot cu spatele si sa merg asa pana in vale in strada principala, pe o distanta de mai mult de 60m). Sa inteleg ca doar prin instanta pot rezolva ceva? sau si acolo e cu dus intors?
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
sylvya04, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mergeti mai intai la un avocat si cereti o consultatie. luati cu dvs toate documentele. e posibil ca sa fie de ajuns o notificare. avocatul va va ajuta sa va rezolvati situatia

Alte discuții în legătură

Concesiune Misha15 Misha15 Se poate concesiona un teren ce constituie cale de acces spre locuință? Menționez ca în urma dezmembrării imobilului au rezultat 2 loturi, unul la ... (vezi toată discuția)
Cale de acces ContSters78644 ContSters78644 sint obligata sa las cale de acces vecinului din spatele curtii daca acesta are 2 iesiri prin spate ?latimea terenului din fata casei mele este de 3m de la ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? Manole Dumitru Manole Dumitru Buna ziua; Am o proprietate pe care am dezmembrat-o in 4 loturi; 1). Trei loturi cu destinatie pentru construirea a 3 imobile. 2). un lot Cale de ... (vezi toată discuția)