avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu maternal ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu maternal ?

Am si eu 2 intrebari legate de concediul maternal:

1. Daca tatal sta acasa in CIC cu primul copil, iar mama este insarcinata cu al doilea si intra in prenatal, tatal trebuie sa opreasca CIC si sa se intoarca la munca ? Sau pot sta amandoi acasa (el in CIC si ea in maternal)?Dupa expirarea concediului de lauzie, pot fi amandoi in CIC pentru cate un copil?

2. Daca salariata are 2 contracte individuale de munca, 1 conventie civila si 1 contract drepturi de autor (fiecare cu firme diferite), are dreptul la concediu de maternitate de la toate si primeste indemnizatie de maternitate de la toate? Dar, fiind in concediu de maternitate la firma X, gravida poate lucra pe baza de conventie civila la firma Y, pe baza de drepturi de autor la firma Z si pe baza de contract individual de munca la firma W?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aya , utilizator 10:58, 6 Februarie 2010
Oricare dintre parinti poate beneficia de concediu CIC,in situatia dvs. tatal are CIC pentru primul copil iar mama pentruu cel de-al doilea.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Multumesc pentru raspuns, dar eu ma refeream la concediu maternal, si nu crestere copil.

Astept in continuare raspunsuri, daca poate cineva sa ma ajute. Multumesc!
Va rog, ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la concediul de maternitate? Multumesc mult!
Poate intra in concediu de maternitate la ambele firme unde are CIM, daca doreste, sau poate intra doar la unul si la celelalt sa lucreze pana la nasterea copilului. Cele 42 de zile de postnatal sunt obligatorii de la ambele locuri de munca cu CIM. In timpul concediului de maternitate poate continua contractul de drepturi de autor si conventia civila, daca doreste.

Daca la conventia civila si contractul drepturi de autor plateste asigurarea medicala pentru concedii si indemnizatii (care nu este obligatorie pentru ca are deja un venit pentru care plateste asigurarile medicale), atunci poate sa intre si de acolo in concediu de maternitate. Daca nu, nu.

Trebuie sa inceteze obtinerea de venituri profesionale de la toate cele 4 surse in ziua in care doreste sa intre in CIC.

Sper ca v-am lamurit.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
Kitte, utilizator
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal pentru pfa consibella consibella Buna seara, sunt pfa din 2012 si sunt la zi cu plata taxelor catre stat. Momentan sunt insarcinata in 5 luni. Intrebarile mele sunt 1. Pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru crestere copil de pana la 2 ani sommyint sommyint Buna ziua! Suntem o asociatie de proprietari din Bucuresti. In data de 28.08.2012 am incheiat contract individual de munca femeii de serviciu. Pana la aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)