avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu si indemnizatie pentru crestere copil de pana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu si indemnizatie pentru crestere copil de pana la 2 ani

Buna ziua!
Suntem o asociatie de proprietari din Bucuresti. In data de 28.08.2012 am incheiat contract individual de munca femeii de serviciu. Pana la aceasta data a a fost incheiata conventie civila, dar pentru lunile iulie si august 2012 a fost raportata ca venituri asimilate salariilor, cu plata tuturor contributiilor legale ( atat ale angajatorului cat si ale angajatului). Ulterior, in perioada martie 2011 - iunie 2012 la conventia civila i s-au platit doar CAS, Somaj si impozit pe venit.
Acum, in data de 07.01.2013 ne-a instiintat ca este insarcinata.
Ce drepturi are? Beneficiaza de concediu de risc maternal , concediu de maternitate si indemnizatie pentru crestere copil?
Cum vom recupera banii pe aceste concedii?
Cum ii vom face calculul la aceste drepturi?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:49, 13 Ianuarie 2013
Avand calitatea de salariat beneficiaza

-de concediu de maternitate (daca are 6 luni lucrate in ultimile 12) si de concediu de risc maternal (fără condiţie de stagiu de cotizare) in conformitate cu OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
- de concediu crestere si ongrijire copil daca are venituri in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului (OUG 111/2010 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului).

Concediu de maternitate si risc maternal se platesc din FNUASS ; daca valoarea concediului este mai mare decat contributia de 0.85% , diferenta o recuperati de la casa de sanatate.

OUG 158/2005-
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Angela D, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia are o intrerupere in activitate de cateva luni, cum poate beneficia de indemnizatie pentru ccc? ilie_adrian ilie_adrian sotia mea este gravida in 8 luni ar trebui sa nasca pe 18 ian 2012 am inteles ca nu poate intra in ccc pentru ca are o intrerupere de 5 luni pe cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Anonim0204 Anonim0204 Buna! Pe data de 12 sept fac 6luni de cand am reluat activ din CCC, iar pe 1oct al 7-lea salariu. E posibil sa intru in risc maternal. Cum se va calcula? 75 % ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal soniaiulia soniaiulia Buna ziua, sunt însărcinată in 6 săptămâni iar doctorul mi-a recomandat repaus total, respectiv concediu medical. Eu lucrez ca funcționar public pe ... (vezi toată discuția)