Am hotarat impreuna cu un prieten din strainatate, sa realizam un solar mare de flori & legume in Romania, sa contribuim si sa impartim banii in procentaj 40% eu , 60% el.
Nu am inființat o firma si nici nu am semnat vreun contract cu el, urmand sa ne ocupăm de asta ulterior....
Asadar, prietenul mi-a trimis 15.000 euro cu care am cumparat o mare parte din materiale necesare pentru realizarea solarului, iar diferența de aproximativ 40% am suportat-o eu.
Numai ca, acum cand am terminat de realizat solarul, prietenul s-a razgandit.
Nu doreste sa mai rămână in acest proiect si imi cere sa consider cei 15.000 euro ca fiind un imprumut pe care ar trebui sa-i rambursez anii urmatori, fara dobanda.
Am plecat la drum cu ideea de a investi si a ne asuma împreună câștigurile și pierderile din acest proiect, iar acum eu rămân cu proiectul (viabil sau poate nu) in timp ce prietenul cere toți banii inapoi.
Imi cere sa-i trimit pe mail o recunoaștere a împrumutului... deși termenul "imprumut" a aparut în discuție la propunerea lui, doar după realizarea proiectului.
Daca așa doreste el, mă voi stradui să-i returnez banii desigur, însa concret nu știu cand voi putea face acest lucru.
Cum stau lucrurile din punct de vedere juridic ? Ce părere aveți ?
Eu i as trimite copii dupa toate facturile cu cheltuielile de pana acum si l-as anunta ca nici eu nu mai doresc sa mi asum investitia, ca doresc sa vindem ce am cumparat pana acum si sa ne asumam pierderea.
Asta daca nu doriti sa continuati singur/a.
Si faceti un contract de imprumut su termeni precisi, sa nu spuna peste un an, cand vede ca "merge treaba" ca este partener si vrea cei 60%...
Este de analizat.
În caz de proces ar cam duce către împrumut.
Ar fi bine sa mearga la avocat pentru o analiza atenta aprofundata pe toate variantele ca sa înțeleagă.
În fapt poate fi una iar în drept sa fie alta...