avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împărțire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împărțire mostenire

Bună ziua! Ținând cont de prevederile privind moștenirea, va rog să îmi spuneți cum se împarte masa succesorală in urma decesului, in cazul in care decedată a fost vaduva, are 2 copii, din care, unul ( cu doi copii) dorește ca cei doi copii ai săi, să primească moștenirea sa.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2022
giocont, utilizator
Cel mai recent răspuns: giocont , utilizator 11:04, 21 Februarie 2022
Solutia este sa dezbata mostenirea si ulterior sa le doneze copiilor partea sa de mostenire.

Nu este posibil ca nepotii sa isi mosteneasca bunica, ceea ce inseamna ca mostenirea sa se transmita din patrimoniul bunicii, direct in patrimoniul nepotilor.
Mostenitorii acesteia sunt cei doi copii ai sai in cote egale.
Sa nu va ganditi sa renuntati la mostenirea mamei dvs., intrucat in acest caz, singurul mostenitor al defunctei ar fi celalalt fiu.
Renuntarea la moştenire desfiinteaza cu efect retroactiv vocatia succesorala a mostenitorului renuntator, acesta devenind strain de mostenirea la care a renuntat.
Nepotii (rude de gradul II cu bunica) fac parte, alaturi de copii defunctei (rude de gradul I) , din clasa I de mostenitori, insa in baza principiului proximitatii gradului de rudenie al mostenitorilor din aceeasi clasa, principiu prevazut de art. 964 alin. 3 din Codul civil, in cadrul claselor de mostenitori, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul inlatura de la mostenire pe rudele in grad mai indepartat ( proximior excludit remotiorem – cel mai indepartat inlatura pe cel mai indepartat.
Ceea ce inseamna ca, copii defunctei care sunt rude de gradul I cu aceasta, inlatura de la mostenire pe nepoti, rude de gradul II.

Daca copii sunt minori, contractul de donatie nu poate fi incheiat fara ca minorii sa fie reprezentati de un tutore, intrucat acceptarea donatiei se va face de catre acesta, cu autorizarea instantei de tutela.
Parintele care doneaza imobilul nu poate avea calitatea de tutore si trebuie numita o alta persoana.
Numirea unui tutore si autorizarea instantei este obligatorie, avand in vedere dispozitiile art. 145 din Codul civil:


Art. 145. Cod civil "(1) Instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului.
(3) În caz de vânzare, autorizarea va arăta dacă vânzarea se va face prin acordul părţilor, prin licitaţie publică sau în alt mod.
(4) În toate cazurile, instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumele de bani obţinute."

Conform art. 147 din Codul Civil,
Interzicerea unor acte juridice
(1) Este interzisă, sub sancţiunea nulităţii relative, încheierea de acte juridice între tutore sau soţul, o rudă în linie dreaptă ori fraţii sau surorile tutorelui, pe de o parte, şi minor, pe de altă parte.

In cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, este nevoie de încuviintarea scrisă a tutorelui şi de autorizarea instanţei de tutelă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Mulțumesc! Am înțeles!
Stimata doamna avocat,
Imi cer scuze ca revin! Informatia este pentru o alta persoana si nu am avut informatiile exacte.
Sunteti amabila sa imi raspundeti la problema corecta?
Defuncta vaduva a avut 3 copii: unul a decedat si are 2 copii care doresc sa participe la succesiune, al doilea traieste si nu are copii si doreste sa renunte la mostenire si al treilea traieste si doreste sa participe la succesiune.
Cum se imparte mostenirea in aceasta situatie?
Va multumesc!
daca sunt 3 copii, unul renunta, mostenirea va fi impartita in 2, o parte ia copilul care nu renunta si o parte se va imparti intre copiii celui decedat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca unul din copiii defunctei renunta, mostenirea se va imparti intre fiul acesteia care accepta mostenirea, caruia ii revine jumatate din masa succesorala si cei doi nepoti care vor mosteni impreuna, in parti egale, cealalta jumatate.
Nepotii vor mosteni cota-parte din mostenire care i-ar fi revenit tatalui lor daca ar fi trait.

Copiii fiului decedat vin la mostenirea bunicii lor prin reprezentare succesorala.
Reprezentarea succesorala este un beneficiu oferit de lege, in virtutea caruia nepotii (de fiu,in acest caz) defunctului
urca in gradul, locul si drepturile ascendentului lor (parintelui lor) care este decedat la data deschiderii mostenirii, pentru a culege partea din mostenire care i s-ar fi cuvenit parintelui lor, daca acesta ar fi trait.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune sanda nicolaescu sanda nicolaescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie : Matusa mea a decedat in iulie 2011. Au ramas ca succesori : sotul si 2 copii. Unul dintre copii (care la randul ... (vezi toată discuția)
Adevarat sau fals ?principiul proximităţii gradului de rudenie între moştenitorii din aceeaşi clasă soparla62 soparla62 Adevarat ori fals ? doua puncte de vedere privind mostenirea Cote moştenire: Dacă defunctul avea copii în viaţă şi nu era căsătorit la data ... (vezi toată discuția)
Au decedat părinții, care au avut în posesie un apartament. ... astridamel astridamel Au decedat părinții, care au avut în posesie un apartament. Ei au doi copii, doi frați. Iar unul dintre ei cere să se facă succesiunea.. Cei doi frați , ... (vezi toată discuția)