Una dintre condițiile impuse pentru monitorizarea video sau a conversațiilor salariaților prin Legea nr. 190/2018, act ce conține câteva reguli de aplicare cerute de Regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), este informarea prealabilă a salariaților.
„În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă: (...) b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților”, prevede Legea nr. 190/2018.
Notă: O informare verbală a salariaților cu privire la măsurile de supraveghere de la birou, oricare ar fi acestea, nu poate fi suficientă. În principal, pentru că nu poate fi dovedită.
Prin urmare, informarea ar trebui să fie scrisă.
Una dintre celelalte condiții impuse de Legea 190 este ca angajatorul să consulte sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare - nu ulterior și nu simultan cu montarea acestora, ci neapărat înainte.
Ideal, societatile unde există sisteme de monitorizare a salariaților ar trebui să aibă întocmită o politică internă care să trateze acest subiect - chestiunea a fost subliniată de mai multe ori până acum de specialiștii GDPR, iar utilitatea ei în caz de control este evidentă.