avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura din Polonia cu TVA 19%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura din Polonia cu TVA 19%

Am primit o factura din Polonia, in lei, cu TVA romanesc 19%. Furnizorul nu are inscris pe factura cod de TVA romanesc. Codul de TVA polonez e valid in VIES. Cum o inregistrez in declaratiile 394 si 390? E TVA deductibila?
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 15:08, 25 Mai 2022
Daca ati primit asa factura nu este emisa corect de furnizor. El trebuie sa va factureze fara TVA in baza codului dvs valid in VIES si sa faceti taxare inversa aici . Atunci se declara in 390 fara 394.

Daca furnizorul nu va reface factura , atunci intrucat marfa a ajuns din Polonia in Romania dvs realizatti o achizitie intracomunitara de bunuri si care va fi declarata in 390 cu total factura ( valoare + TVA 19% ) si se face taxare inversa aici cu toata valoarea .
Se declara in 390 fara 394.

Am avut in vedere o circulara emisa de MFP pt astfel de cazuri :

"În ceea ce priveşte obligaţiile ce îi revin beneficiarului român ca urmare a efectuării unei achiziţii intracomunitare de bunuri sau servicii, taxabile în România, indiferent dacă a primit o factură cu sau fără TVA din alt stat membru, precizăm că acestea diferă în funcţie de modul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal. Astfel, indiferent dacă s-a înregistrat sau nu în ROI, pe lângă respectarea regulilor stabilite de legislaţia în domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestării/achiziţiei intracomunitare, exigibilitate, cota
aplicabilă, baza impozabilă, facturare, scutiri ş.a., beneficiarul va avea şi următoarele obligaţii:
- dacă este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, va avea obligaţia să depună decontul de TVA (formularul 300) în care să înregistreze taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor intracomunitare de bunuri şi servicii ca taxă colectată şi deductibilă, şi să depună declaraţia recapitulativă (formularul 390) ."
Va multumesc. Spuneti-mi va rog, pentru o factura primita din Germania pentru inchiriere domeniu internet/actualizare informatii pentru domeniu internet, locul prestarii este in Romania? Firma germana va trebui sa emita factura fara TVA, aplicandu-se taxare inversa in Romania?
da corect . Locul prestarii dpdv al TVA e in Romania si se face taxare inversa aici .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod invalid tva sandra_sandra_64 sandra_sandra_64 Buna ziua!As avea urmatoarea speta:O societate inregistrata in scopuri de TVa din Ro,achitioneaza servicii intracomunitare de la 5 furnizori din UK.3 dintre ei ... (vezi toată discuția)
Decl. 394 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, In decl. 394 trebuie trecuta achizitie intracomunitara de servicii publicitate Google Adwords pe care o declar in decl. 390Vies? Sau se trece ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)