avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am si eu o intrebare: eu si fratele meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am si eu o intrebare: eu si fratele meu suntem mostenitori ...

Buna ziua,
am si eu o intrebare: eu si fratele meu suntem mostenitori dupa moartea mamei noaste, 1/2 fiecare. Fratele meu este casatotit si nu are copii, iar eu sunt necasatorit. Daca dupa obtinerea certificateleor de mostenitor, fratele meu decedeaza, fara sa fi iesit din indiviziune, cumnatei mele ii revine partea de 1/2 mostenita de fratele meu sau imi revine mie ?
Buna ziua,

Daca moare fratele dumneavoastra partea dansului din mostenirea lasata de mama dumneavoastra va intra in patrimoniul succesoral al fratelui si se va imparti pe cale legala/testamentara, la succesiunea fratelui va veni si sotia supravietuitoare.

Cu stima,
av.Jasmine Oancea
daca fratele nu va avea copii pana la deces si va deceda inaintea dvs si va mai fi insurat la data decesului, partea lui o impartiti pe jumatate cu nevasta-sa.
Lucian.123 a scris:
... cumnatei mele ii revine partea de 1/2 mostenita de fratele meu sau imi revine mie ?


Depinde.
Poate fi și ...și....
Sau poate fi numai ea.

Conform regulilor moștenirii legale, partea fratelui dvs. (1/2) se împarte între soția supraviețuitoare (cu o cotă de 1/2 din moștenire) și dvs. (cu o cotă de 1/2 din moștenire). În final dvs. veți avea 3/4 și cumnata 1/4.

Asta dacă fratele dvs. nu lasă vreun testament soției sale. (cum se întămplă adesea în cazul soților fără copii). În acest caz, moștenitor va fi numai ea (dvs. nu sunteți moștenitor rezervatar, deci puteți fi înlăturat prin testament).

A! Și să nu uităm de tanti cu unealta agricolă, care poate să dea cu coasa într-altă ordine. Iar vocația la moștenire este reciprocă (soț-soție; frate-frate). Altfel spus, într-un anumit scenariu, există și varianta ... numai el (fratele).

Viața? Dacă adaugă aici un copil, schimbă toate răspunsurile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, testament virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu ce metode sunt pentru a lasa mostenire tot ce ai copiilor tai,ma intereseaza cea mai ieftina dintre metode,cui ma adresez,daca ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)