avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata taxe Pfa.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata taxe Pfa.

Bună ziua dacă un pfa deschis în luna februarie 2022 facturează lunar suma de 2700 lei, depășind plafonul de 12 salarii minime brute, va trebui sa plătească cas și cass pentru toată suma sau doar pentru ce depășește plafonul? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 09:35, 28 Martie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat pentru impozitul pe venitul din activitatea pfa cat si pentru contributiile sociale, calculul se face pe total an.
Acum la infiintare, in maxim 30 de zile, trebuia sa fi depus declaratia unica cu venitul si cheltuielile estimate a le realiza in acest an. Apoi la inceputul anului viitor veti depune declaratia unica cu venitul si cheltuielile efectiv realizate in anul precedent.
Daca venitul net total realizat (adica diferenta dintre venitul incasat si cheltuielile deductibile platite) este peste plafonul celor 12 salarii, atunci contributiile sociale se vor calcula doar la valoarea plafonului.
Ca si cheltuieli deductibile, acum in primul an veti avea si acele cheltuieli cu inregistrarea pfa-ului la registrul comertului conform documentelor doveditoare al platilor pe care trebuie sa le pastrati indosariate pentru un eventual control.
Cititi pe gestiunepfa.ro, anaf.ro, urmati link-ul pentru a descarca un indrumator. PFA si PFI se inregistreaza numai la ANAF. [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2022
ibn, utilizator
De, daca aveati un salariu mai mic sau erati angajata pe bune, cu CIM, nu ati mai consuma timp sa intrebati pe forum... Tocmai de aceea s-a introdus aceasta reglementare referitor la depasirea salariului minim. Dar probabil ca si angajatorul doreste sa fenteze statul, pentru a-si diminua cheltuielile...

MagdalenaA. a scris:

Bună ziua dacă un pfa deschis în luna februarie 2022 facturează lunar suma de 2700 lei, depășind plafonul de 12 salarii minime brute, va trebui sa plătească cas și cass pentru toată suma sau doar pentru ce depășește plafonul? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate din pfa free34ar free34ar Dacă sunt angajata și am și un PFA, ce taxe plătesc în 2019 către statul român pentru veniturile realizate din pfa? (vezi toată discuția)
Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Pfa impozite Gabi Chirila Gabi Chirila Buna ziua! Care sunt datoriile pe care le voi avea dacă îmi înființez un pfa? Mulțumesc frumos pentru un răspuns urgent! (vezi toată discuția)