avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dacă am avut suspendat permisul în 2021 și l-am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dacă am avut suspendat permisul în 2021 și l-am redobândit ...

Dacă am avut suspendat permisul în 2021 și l-am redobândit prin examen 13/15, mai am dreptul sa mai dau acest examen și în 2022, având în vedere ca mi s-a suspendat iar?
Cel mai recent răspuns: alexandrugeorgescu1 , utilizator 18:44, 31 Martie 2022
Politia va trata cazul dvs. dupa prevederile noului cod rutier.
Vedeti si dvs. daca aveti sau nu interdictie, in functie de ce ati savirsit :

Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
[ link extern ]
Întrebarea era dacă pot da din nou testul, fiindcă l-am mai dat și anul trecut?
Raspunsul il aveti mai sus. Cititi articolul de lege din codul rutier, art. 104 aliniatul 2. Nu am de unde sa stiu daca va incadrati sau nu la interzicere. Vedeti dvs. daca va incadrati sau nu in vreun caz din cele prezentate, interdictia e in functie de ce articol ati incalcat. V-am dat si link la codul rutier actualizat. Nu exista expres o interdictie pentru ca ati dat testul anul trecut.
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2022
latka, moderator
Asta voiam sa știu, dacă exista vreo interdicție fiindcă l-am dat anut trecut.
Am citit pe unele site-uri (printre care ProMotor), că ar exista condiția de a nu-l fi dat în ultimii trei ani.
Link-ul de la OUG 195/2002 pe care l-am postat anterior este de pe portalul justitiei si prezinta ultima versiune a legii. Nu mai cautati pe tot felul de site-uri care "rostogolesc" de la unul la celalalt aceeasi prostie, cind e vorba de un temei legal. Aveti doua locuri in care va puteti informa la zi :
- codul rutier actualizat OUG 195/2002 : [ link extern ]
- regulamentul de aplicare a codului rutier HG 1391/2006 : [ link extern ]

Orice informatie de pe alte site-uri poate fi comparata cu textul de lege actualizat.
Treaba cu cei 3 ani a fost valabila pina la inceputul lui 2020, articolul respectiv e abrogat:

Articolul 221
(1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de savarsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplică sancţiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

In orice caqz, acum reducerea e cu o treime din pedeapsa, iar examenul trebuie dat in maxim 20 de zile de cind incepe suspendarea.
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Daca pierd contestatia la p.v cu suspendarea permisului de 90 ... Adi_C Adi_C Daca pierd contestatia la P.V cu suspendarea permisului de 90 zile pentru depasirea vitezei, mai beneficiez de dreptul de a da examen pentru redobindirea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada ... PYA83 PYA83 Bună ziua, A fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 90 zile pe 28.01.2022,cf art 102/3/2 iar dovada a expirat pe 12.02.2022,întrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Daca mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, pot cere ... Mishkulake Mishkulake Daca mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, pot cere reducerea la 1/3 a pedepsei, conform noului regulament? (vezi toată discuția)