avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna , lucrez in domeniu transporturi , si acum ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna , lucrez in domeniu transporturi , si acum sant fortat sa demisionez de catre patron care imi opreste banii pe ultima luna unde ar trebui sa ma adresez la ce instituite

buna ,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 7 Aprilie 2022
Patronul poate sa va concedieze, dar nu poate sa va oblige sa demisionati, demisia fiind un act unilateral de vointa, al salariatului. Poate ca este o alta problema acolo.
Buna ziua
Sesizati ITM-ul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
MULTUMESC , NU STIU POT DA ANGAJATORUL DIRECT IN JUDECATA SAU TREBUE INTAI SA FAC PETITIE CATRE ITM
proplem e ca nu imi da salariu ,, banii pt care eu am lucrat .,am conditionat colaborarea , pt a lucra inainte , cu eliberarea de restul de bani ,, nu vrea sa mi dea banii mai mult ma amenita cu desfacere contractului de munca cu neprezentare

Alte discuții în legătură

Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce ... Stefy790 Stefy790 Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce pot face? (vezi toată discuția)
Bună dimineața. ce pot face dacă angajatorul nu a plătit ... 3233 3233 Bună dimineața. Ce pot face dacă angajatorul nu a plătit toate orele suplimentare? (vezi toată discuția)
Buna ziua,ce pot face in privinta angajatorului daca acesta nu ... .ale .ale Buna ziua,ce pot face in privinta angajatorului daca acesta nu imi achita salariul la timp? Mai am putin si trebuie sa intru in concediu prenatal, insa, in ... (vezi toată discuția)