Iata ordinea in care s-au desfasurat evenimentele:
-In februarie si martie 2009 am facut vreo patru achizitii intracomunitare,
-La trim.I 2009 am depus decont si 390 corespunzatoare(trimestriale).
-In aprilie apare OUG 34 care modifica art.156.1 din CF si care zice ca in 5 zile de la finele lunii in care am facut AIC trebuie sa depun declaratie de mentiuni la ANAF si sa solicit ca perioada fiscala sa fie luna, inainte avand trimestrul.Nu am depus, considerand ca din moment ce AIC a avut loc inainte de publicarea OUG 34, nu trebuie sa depun retroactiv, fiind imposibil sa respect termenul de 5 zile.
-Din mai am inregistrat la Reg Com inactivitatea temporara, dar la ANAF nu am obtinut regimul derogatoriu, pentru niste pacate mai vechi, lipsa unor declaratii din 2005; prin urmare am depus in continuare decont de TVA si declaratia 100 pt. obligatiile din vectorul fiscal trimestrial( pe zero,normal).
-OUG 109/oct.2009 vine cu detalii suplimentare la acest articol din CF si zice ca daca in anul precedent am facut o AIC, atunci in 2010 nu mai am voie sa depun decont trimestrial,ci doar lunar.
-Depun, ca nu ma dor picioarele, dar cum schimb perioada fiscala pt. depunere lunara, din moment ce declaratia de mentiuni(092) se depune in termen de 5 zile de la finele lunii si eu am facut AIC in feb si martie, inainte de aparitia modificarilor in legislatie.
Multumesc de ajutor.
Legea nu este valabila retroactiv. Aveati obligatia sa depuneti decont TVA lunar numai daca mai efectuati achizitii intracomunitare dupa intrarea in vigoare a legii
O.G.34/11.aprilie 2009 publicat in Monitorul Oficial nr..249 din 14.04.2009 - deci intra in vigoare dupa 14. aprilie 2009 si se refera la fapte petrecute dupa 14 aprilie 2009.
(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala."
Cu asta sunt perfect lamurit, dar OUG109/2009 modifica art 156.1 CF si zice la alin (2) ca nu mai am voie sa depun decont trimestrial daca in anul precedent am facut cel putin o AIC.Dar cum sufletul meu schimb acum, in 2010, perioada fiscala din trimestru in luna pt. AIC facute in feb si martie 2009?Mersi