Nu.
Este corect cum vi s-a explicat.
Nu poate fi eliberat un certificat de moștenitor pentru un bun imobil a cărui aspect, date și situație juridica nu mai sunt la fel ca în actul de proprietate inițial.
În actul de proprietate aveți o casa de 80 m.p, de exemplu, și în realitate e o vila cu etaj de 200 m.p.
De unde a răsărit diferenta?
Reactualizarea ar fi trebuit făcută de tatăl dvs, în baza autorizației de construire/extindere/demolare.
multumesc, pt raspuns, asa este, ar fi trebuit sa faca reactualizarea, dar nu a fost facuta.multe din ce ar fi trebuit facute nu le facem, din motive mai mult sau mai putin intemeiate.explicatia dvs ce temei legal are? intrucat NCV la art 887, (1) si (3) spune altceva.rog un raspuns neaparat.
cu respect,
Art.887 alin 1 si 3 se refera la faptul ca puteti dezbate succesiunea si puteti dobandi calitatea de mostenitor, fara sa aveti documentatie cadastrala si intabulare.
Problema dvs este ca "nu bat" actele de proprietate, cu evidentele fiscale si agricole si cu realitatea din teren.
Ati facut niste modificari, in speta s-a construit o mansarda si casa initiala a devenit casa tip P+M.
Casa nu mai are aceeasi suprafata construita, ci o suprafata aproape dubla. Asta ar insemna ca notarul sa va faca acte de proprietate numai pe parter, nu si pe mansarda.
Nefiind cuprinsa si mansarda in certifcatul de mostenitor, nu o veti putea intabula, apoi o sa ziceti ca "s-a gresit" si ca notarul nu si-a facut treaba.
Art.35 din Legea 7/1996 "Notarul public care a întocmit un act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară. În acest scop va trimite cererea de înscriere a actului respectiv, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu în următoarea zi lucrătoare, la biroul teritorial în a cărui rază de activitate se află imobilul. Despre exercitarea acestei obligații se va face mențiune expresă în cuprinsul actului sau, după caz, al certificatului de moștenitor. Mențiunea se va face în cazul în care pentru bunurile din masa succesorală s-a deschis carte funciară sau există documentație cadastrală."
Art.37(3) din Legea 7/1996 "Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se poate înscrie în cartea funciară și pe stadii de execuție, în baza următoarelor documente: c) documentației cadastrale."
Daca stati putin si rumegati, o sa constatati ca e o solicitare a notarului, cat se poate de logica. Dvs puneti caruta inaintea cailor.