avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa extind succesiunea dupa tatal meu cu un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa extind succesiunea dupa tatal meu cu un imobil casa ...

Vreau sa extind succesiunea dupa tatal meu cu un imobil casa si teren inscris in CF, dar fara modificarile facute de tata pe imobil.(mansardarea casei vechi)De la notar am fost trimis sa fac demersurile pt inscrierea in CF a modificarilor facute de tatal meu in timpul vietii sale, Abia dupa inscrierea in CF, sa ma prezint cu extrasul nou pt certificatul de mostenitor.
Va intreb, oare nu trebuie sa fie primul Certificatul
de Mostenitor si apoi modificarea in CF facuta de mine, in baza CM?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:58, 13 Aprilie 2022
Nu.
Este corect cum vi s-a explicat.
Nu poate fi eliberat un certificat de moștenitor pentru un bun imobil a cărui aspect, date și situație juridica nu mai sunt la fel ca în actul de proprietate inițial.
În actul de proprietate aveți o casa de 80 m.p, de exemplu, și în realitate e o vila cu etaj de 200 m.p.
De unde a răsărit diferenta?
Reactualizarea ar fi trebuit făcută de tatăl dvs, în baza autorizației de construire/extindere/demolare.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
multumesc, pt raspuns, asa este, ar fi trebuit sa faca reactualizarea, dar nu a fost facuta.multe din ce ar fi trebuit facute nu le facem, din motive mai mult sau mai putin intemeiate.explicatia dvs ce temei legal are? intrucat NCV la art 887, (1) si (3) spune altceva.rog un raspuns neaparat.
cu respect,
Art.887 alin 1 si 3 se refera la faptul ca puteti dezbate succesiunea si puteti dobandi calitatea de mostenitor, fara sa aveti documentatie cadastrala si intabulare.
Problema dvs este ca "nu bat" actele de proprietate, cu evidentele fiscale si agricole si cu realitatea din teren.
Ati facut niste modificari, in speta s-a construit o mansarda si casa initiala a devenit casa tip P+M.
Casa nu mai are aceeasi suprafata construita, ci o suprafata aproape dubla. Asta ar insemna ca notarul sa va faca acte de proprietate numai pe parter, nu si pe mansarda.
Nefiind cuprinsa si mansarda in certifcatul de mostenitor, nu o veti putea intabula, apoi o sa ziceti ca "s-a gresit" si ca notarul nu si-a facut treaba.
Art.35 din Legea 7/1996 "Notarul public care a întocmit un act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară. În acest scop va trimite cererea de înscriere a actului respectiv, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu în următoarea zi lucrătoare, la biroul teritorial în a cărui rază de activitate se află imobilul. Despre exercitarea acestei obligații se va face mențiune expresă în cuprinsul actului sau, după caz, al certificatului de moștenitor. Mențiunea se va face în cazul în care pentru bunurile din masa succesorală s-a deschis carte funciară sau există documentație cadastrală."
Art.37(3) din Legea 7/1996 "Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se poate înscrie în cartea funciară și pe stadii de execuție, în baza următoarelor documente: c) documentației cadastrale."

Daca stati putin si rumegati, o sa constatati ca e o solicitare a notarului, cat se poate de logica. Dvs puneti caruta inaintea cailor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in indiviziune dariad dariad Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare vanzare teren iulia bumbu iulia bumbu Am titlu de proprietate a unui lot de pamant intravilan, am cadastru facut la el , intrebarea mea este ce acte imi mai trebuiesc pentru a-l putea vinde (vezi toată discuția)
Despre intabulare leonida leonida poate un mostenitor care nu a intabulat casa pe numele sau sa vanda,si daca nu ce anume trebuie facut pentru a o intabula,se poate face si notarial? (vezi toată discuția)